Soğuk algınlığını önlemenin 10 yolu

Havalar soğuyor ve işin kötüsü etrafta salgın var. Herkesin hasta olduğu şu dönemde işte size soğuk algınlığından kurtulmanın yolları!

Derleyen: Saide Tokuç

Teknoloji bize harika araçlar verdi: Klima, kahve makineleri ve ücretsiz internet filmleri. Yine de, teknolojinin henüz çözüm bulamadığı can sıkıcı bir problem var: Soğuk algınlığı.

Daha önce duymadığınız sağlık bilgileri için tıklayın!

Bugüne dek soğuk algınlığı için bir çare bulunamadı. Ancak semptomları azaltmanıza ve genel olarak daha iyi hissetmenize yardımcı olacak iyileştirici basit tedaviler ve hızlı çözümler var. Bu değişiklikleri uygulayarak, doğal yoldan iyileşmek ve hızlıca toparlanmak için daha iyi bir konumda olacaksınız. İşte, soğuk algınlığıyla savaşmanıza yardımcı olacak ve sizi çok kısa zamanda ayağa kaldıracak 10 ipucu:

1- Reçetesiz tedavileri deneyin

Çoğu insan çinko pastillerinin semptomların azalmasında harika iş çıkardığını düşünüyor, özellikle de soğuk algınlığınızın bir ya da ikinci günü alırsanız. Bir uyarı: Mayo Clinic çinkonun soğuk algınlığı virüslerinin çoğalmasını engellediğini ileri sürse de ve bazı küçük çalışmalar bunu desteklese de, işe yaradıklarına dair yeteri kadar önemli araştırma büyük olasılıkla yok.

2- Stresten kurtulun

“Stres altındayken bağışıklık sisteminiz viral ve bakteriyel enfeksiyonlara düşük tepki verir,” diyor İç Hastalıkları uzmanı ve American College of Physicians’ın eski başkanı Dr. Sandra Adamson Fryhofer. Belki de Wisconsin Üniversitesi’ndeki araştırmacıların da farkındalık meditasyonu çalışmalarının soğuk algınlığının etki alanını, süresini ve şiddetini yüzde 35 ila 60 arasında azalttığını bulma sebebi de budur.

3- Su alımınızı artırın

Ne kadar çok su içerseniz balgamınız da o kadar incelip tıkanıklığı açar. Yeterli su içmek baş ağrısının ve halsizliğin önlenmesine de yardımcı olur. “Sıvı alımı burun kanallarınızın nemli kalmasını sağlar, böylece bakterilerden kalan küçük partiküllerden kurtulabilirler,” diyor Dr. Fryhofer. Dehidrasyonu daha da kötüleştirebilecek alkol ve kafeinli içeceklerden kaçının.

4- Tuzlu suyla gargara yapın

Soğuk algınlığı ve nezle sezonunda günde birkaç kez tuzlu suyla gargara yapmak şişliklerin inmesine ve balgamın çözülmesine yardımcı olur. Ilık suya bir buçuk çay kaşığı tuz karıştırıp eriterek günde birkaç kez gargara yapın.

5- Sıcak bir duş alın

Sıcak duşun buharı boğazınızı ve burun kanallarınızı nemlendirebilir ve tıkanıklığın çözülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bu, sızılarınızın hafiflemesini ve kaslarınızın rahatlamasını sağlar.

6- Antrenmanınıza ara verin

Düzenli, orta düzeyde egzersiz mikroplardan kaçınmak için en iyisidir ancak bir kez soğuk algınlığına yakalandığınızda dinlenin. “Yalnızca vücudunuzu dinlemelisiniz,” diyor Fryhofer. “Onu zorlamaya çalışmayın.”

7- Doğru yiyecekler tüketin

Anneniz haklıydı: Hastayken tavuk çorbası içmek burun kanallarınızın ve tıkanıklığın temizlenmesini sağlayabilir. Bir bardak sıcak zencefil çayı da tıkanıklığın çözülmesine ve boğazınızın rahatlamasına yardımcı olabilir.

8- Sık sık burnunuzu silin

Burun çekme ve balgam sesleriyle ofisteki herkesi iğrendiren adam olmayın. Bir beyefendi gibi burnunuzu mendille silin. (Kulak zarınızda basınç yaratmaktan kaçınmak için bir parmağınızı hafifçe bir burun deliğinizin üzerine bastırın ve diğeriyle sümkürün.)

9- Sıcak ve soğuk kompres uygulayın

Sıcak ya da soğuk kompres uygulamak tıkanmış sinüslerin açılmasına yardımcı olabilir. Eczaneden bir kompres alabilir, nemli bir bezi 20 saniyelik sürelerle mikrodalgada ısıtabilir ya da bunun yerine küçük bir dondurulmuş ürün paketi kullanabilirsiniz.

10- Yeterli uyku uyuyun

Yeterli uyku almak, mikroplarla savaşmak ve soğuk algınlığından daha hızlı kurtulmak için ihtiyaç duyduğunuz bağışıklık sistemini güçlü tutmak için kritik önem taşır. Archives of Internal Medicine’deki bir çalışmada, gece 7 saatten az uyuyan kişilerin, sekiz saat ve daha fazla uyuyanlara kıyasla soğuk algınlığına üç kat daha açık olduğu görüldü.

Yorumlar yapılamaz.