Proje: Tutku

Lewis Hamilton, Formula 1 fenomeninin yıllardır desteklediği bir binek hiper-otomobil olan Mercedes-AMG’nin yeni projesi Project One’ın iç yüzünü anlatıyor.

Hazırlayan: Laura Burstein
Fotoğraflar: Jonathan Glynn-Smith

Güney Kaliforniya’nın çöl bölgesinde, Los Angeles’a otomobille yaklaşık üç saat mesafedeki Inyokern’de tozlu bir otobana park edilmiş bir Star Waggon’dayız. Ve Lewis Hamilton, bulunduğumuz ortama göre fazla şık.

Yarış tutkunlarına onu tanıtmaya gerek yok. Geçen yıl imza attığı dördüncü Formula 1 dünya şampiyonluğuyla, Sebastian Vettel ve Alain Prost ile aynı seviyeye erişti; sadece Juan Manuel Fangio ve Michael Schumacher ondan bir adım ileride. 2007’de 22 yaşındaki bu çaylak ilk F1 yarışını kazanırken, onu Monteral’deki Circuit Gilles-Villeneuve’de 10. virajda izlemiştim. Üstelik bu pistte daha önce hiç yarışmamıştı. (Piste dair bilgisini yarış simülatörlerine bağladı.) Bir yıl sonra ilk dünya şampiyonluğunu kazandığında, unvanı kazanan gelmiş geçmiş en genç yarış pilotu oldu. 2013’te Mercedes-AMG Petronas Motorsport F1 takımıyla anlaştı ve sonuncusu geçen yıl olmak üzere üç dünya şampiyonluğuna daha adını yazdırdı.

 

Ancak ıssızlığın ortasına, geçmiş zaferlerin izini sürmek için gelmedik. (Zaten Hamilton hiçbirini izlemediğini söyledi bana.) İlk hiper-otomobili Project One’ı çöle taşıyan Mercedes-AMG, Robb Report’a en büyük taraftarlarından biriyle aracı yakından incelemesini önerdi. İlk kez geçen yıl AMG’nin 50. yıldönümü nedeniyle sahneye çıkan Project One, şirketin Porsche 918 Spyder ve yakında çıkacak McLaren BP23’e cevabı. Sınırlı üretilen halo otomobil, özelliklerinin birçoğunu doğrudan Formula 1’den alıyor ve yollar için tasarlanmış nefes kesici bir stil ve performans örneği.

Yaklaşık 2,7 milyon dolarlık fiyat etiketiyle Project One, 275 örnekle sınırlı üretilecek –bekleme listesi şimdiden bu rakamın üç ya da dört katı. Doğrudan Formula 1’e dayanan ve 1.6 litrelik turbo-şarjlı V-6 motoruyla çalışan yüksek performanslı fişli hibrit sürüş sistemi kullanacak. Dergi yayına hazırlandığı sırada ortadan motorlu prodüksiyon otomobilinin tüm özellikleri netleşmiş olmasa da AMG İcra Kurulu Başkanı Tobias Moers, Project One’ın beygir gücünün 1000 bg’den fazla olacağını ve neredeyse 355 km/s hıza ulaşacağını belirtiyor.
Oturduğum kanepenin yanına bir tabure çeken Hamilton, “Yıllardır Mercedes’in başının etini yiyorum, çünkü Formula 1’deyiz ve tüm teknolojik olanaklar elimizde” diyor. Dünya şampiyonlukları kazanıyoruz, ama hâlâ bir Ferrari binek otomobiliyle boy ölçüşebilecek bir otomobilimiz yok. O yüzden sanırım sonunda bunun gerçekten iyi bir fikir olduğuna karar verdiler. Benim fikrim olduğunu söylemiyorum, ama bunu yapsınlar diye asırlardır dırdır edip duruyorum” diyor.

F1 otomobillerindeki gibi Project One’ın monokok şasisi de karbon fiberden yapıldı. Daimler baş tasarımcısı Gorden Wagener’in önderliğindeki tasarımcılar “stilizasyon yok” ilkesine sadık kaldı, dolayısıyla her detay fonksiyonel; sırf gösteriş olsun diye kaput havalandırmalarına, hava deliklerine ya da çıkıntılara yer verilmedi. Geniş bir spoylerin hâkimiyetindeki otomobilin ön yüzü düz LED farlarla çerçeveleniyor. İnce orta bölüm, dikey köpekbalığı motor kapakları ve uzun kuyruk, yarış otomobili tasarımının vazgeçilmez nitelikleri. Minimalist kokpitin içindeki sabit, biçimli koltuklar kabinden dışarı taşıyormuş gibi görünüyor.

Project One tasarımdaki başarısının bir bölümünü birçok F1 teknolojisinin doğrudan binek otomobilde uygulanmasına borçlu. Geçmişte sıralı (yarı otomatik) şanzıman gibi belli özellikler yarış otomobillerinden binek otomobillere uyarlandı, ama kökenlerini şimdiki kadar açık biçimde ortaya koyan araçlar hiç yapılmadı.

Zorluklardan asla kaçmayan Hamilton’ın geleceğin otomobillerine dair özgün görüşleri var. Yeni nesil F1 araçlarında ne görmek istediği sorulduğunda sözünü sakınmıyor. “Düz vitesi, üç pedalı geri getirmek; direksiyonumda daha az ıvır zıvır ve daha ham bir yarış otomobili görmek isterdim ama bu hiçbir zaman olmayacak” diyor. Peki ya otonom otomobiller? Robotlar sürücüleri silkeleyip atacak mı? “O zamana kadar çoktan ölmüş olurum” diyor.

 

 

Kaynak: http://www.robbreport.com.tr/tutku-projesi/

Görüntülenme Sayısı:
603
Kategoriler:
Ekonomi · Otomotiv

Yorumlar yapılamaz.