Ağlatmadan uyku eğitimi konusunda annelere rehberlik eden Pedagog Tansu Oskay’ın “Uykusuz Anne Kalmasın” kitabı, uyku sorununu esnek, keyifli ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturuyor.
Günümüzde bebeklerin uyuma düzeni geçmişe göre daha mı farklı?
Bebekler tıpkı eskiden olduğu gibi günümüzde de erken yatıp erken kalkmalı ve gündüzleri de yeterli ölçüde uyutulmalı. Fizyolojik olarak gün ışığına bağlı beden saatlerinde ve hormon salınımlarında bir farklılık yok. Ancak fazla uyaran olması günümüz bebeklerinin başta gündüz uykusunu, buna bağlı olarak da gece uykusunu olumsuz yönde etkiliyor. Yeni nesil bebekler özellikle gündüz uykusunu daha az uyuyor. Bunun yanında ebeveynler daha fazla çalıştıkları için bebeklerini akşamları biraz daha görebilmek adına daha geç uyutabiliyorlar. Kısacası sorunun kaynağı gece-gündüz döngüsünde değil, ebeveyn tutumlarında ve çevrede. Uyku düzenini sabah erken kalkıp akşam erken yattığı bir düzene uyumlamaları ve gündüz uykusunun azlığıyla yetinmeyip düzen oluşturmaya çabalamaları doğru olanı.
Pozitif ebeveynler uykuyla ilgili sorunlara nasıl yaklaşıyor?
Bebeğin sinyallerini daha fazla takip ediyorlar. Bir sıkıntısı varsa uyku sorununa değil, bebeğin yaşadığı sürece daha iyi odaklanıyorlar. Bebekle iletişimin önemini bildiklerinden odadan çıkma, yatakta ağlamaya bırakma gibi yöntemlerle uyku öğrenmesini istemiyorlar. Ebeveynliklerinde mekanik bir uyku eğitimi anlayışından uzak, doğru bilgilere ulaşıp yanlışları eleyerek, dozunda ve doğru sınırlar koymada, sözel ve beden dilini doğru kullanmada sakinleştirirken daha iyiler.
Bağlanma şekilleri bebeğin uykusunda etkili mi?
Evet, etkili. Örneğin kaygılı anne, bebeğiyle bağlanma şekline bunu aktardığı için bebeğinin uyku problemi yaşamasına daha fazla neden oluyor. Bebeklerin 0-2 yaş dönemi güvenli bağlanma sürecidir. Bu dönemde her ne olursa olsun mutlaka ihtiyaçlarına karşılık vermeliyiz. Kaygı, panikleyerek yapılan tutarsız davranış ve inişli çıkışlı duygular, endişeli hamilelik, stresli lohusalık, uyku problemi yaşayan bazı bebeklerin uyku eğitimi sürecinde de zorlanmasında sık gözlenen alt faktörler.
Uyku eğitiminin anahtar kelimeleri neler?
Benim verdiğim uyku eğitimi danışmanlığında birinci anahtar kelimem eğitimin “ağlatmadan” olması. Bebekler uyku saatleri geldiğinde ağlayabilirler. Diş çıkarma döneminde, hastalandıkları ilk aşamada bolca ağlarlar. Onları bir sebeple uykuya geçmekte zorlandıkları için yatakta tutup ama kısa ama uzun uyumasını dayatmak ve bu süre zarfında ağlatmak kadar bağlanma teorisine karşıt bir durum olamaz. Dakikalardan saatlere ucu açık ya da kontrollü ağlatma adı altında ağlatılan bebekler sağlıklı bir uyku eğitimi almıyorlar.
Uyku eğitiminde ikinci anahtar kelime ise “desteksiz uyku”. Uyku eğitimi destekli uyku ile uyuyan bebeği desteksiz uykuya geçirirken geçen süreç çoğunlukla aslında. Bebek ne zaman desteksiz uyuyor, o zaman sık uyanmalar, zor uykuya dalmalar bitiyor.
Tansu Oskay, Destek Yayınları, 136 s.
Kaynak: http://www.psychologies.com.tr/portre-tatli-ruyalar/