Mutlu insanların bir formülü var mı? Var ise bu formüller ya da önerilen reçeteler ne kadar doğru?
Herkesin hayattaki en öncelikli arzusu mutlu olmak. Hatta hayatın anlamını bulma ve zengin olmanın yanında mutlu olmak açık ara önde dersek yanlış olmaz. Yapılan araştırmalara göre
mutlu insanların en bilinen alışkanlıkları yedi madde olarak listelendi. Peki,
mutlu insanların sırları neler?
İç seslerini dinlerler
Etrafı mutlu insanlarla dolu insanların mutlu olma şansı her zaman daha fazla çünkü neşe bulaşıcıdır. Güzel bir yaz gününde yanımızda sevdiğimiz arkadaşımızla vakit geçirirken kendimizi iyi hissetmemiz çok doğal. Peki, mutlu olmak için bu güzel duygu yeterli mi? Kendimizi daha iyi veya daha mutlu hissetmemiz az mutlu insanlarla da mümkün. İlişkilerin mutluluğu; iniş çıkışların, tartışmaların veya anlaşmazlıkların yokluğundan ileri gelmiyor. Bu nedenle kurduğumuz ilişkilerde hissettiğimiz anlık veya yoğun duyguları anlamalı, iç sesimizi dinlemeli ve kendimize zaman tanımalıyız. Hayatı hiçbir zaman yolunda gitmeyen insanların arkadaşlığından da edinebileceğimiz faydaları azımsamamalıyız.
Esnek olurlar
Mutlu insanlar kötü durumlardan sonra ayağa kalkmayı başarabiliyor ve kendilerini depresyon dünyasına kapatmıyorlar. Değişime kolayca ayak uydurma yani esneklik, düştükten sonra yerinden kalkmak aslında çocukluktan kalma bilinçdışı bir yetenek. Haliyle bu yeteneğin geliştirilebilir olması pek anlamlı değil. Çünkü bir şeyi geliştirmek için içinde ne olduğunu ve ne yaptığınızı tam olarak bilmeniz gerekir. Yapmamız gereken öncelikle içimizde bizi aşağı çeken veya yukarı, aydınlığa doğru iten güçlerin ne olduklarını fark etmek. Bizi yukarı iten güçleri iyi tanırsak, her tür durumdan sakince çıkabilmemiz mümkün.
Eyleme geçerler
Mutlu insanlar mutluluğun ayaklarına gelmesini beklemezler. Bu arayışta aktiflerdir ve iyi hissetmelerini sağlayacak deneyimlerin peşinden koşarlar. Mutlu kişi kendini daha çok sorgulayarak, iyi hissetme duygusunu nasıl büyüteceğine dünyasında yer açar. Yani daha mutlu hissedebilmek için, mutlu olmaya engel olarak hissettiğimiz içsel veya dışsal nedenleri bulup bunun için arzularımızı ne şekilde ifade etmeyi seçtiğimizi keşfetmeliyiz.
Mutlu olmaya çalışmak, hep kendimize karşı şefkat ve dikkatle gelir, sonra etrafımıza yayılır.
Çevrelerine yardım ederler
Mutlu insanlar, vakitlerinin bir bölümünü hayır işlerine, etraflarındaki insanları dinlemeye, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmeye ayırıyor. Yardım etmek, kendi başına bir zevktir. Bu durum insanın özgüvenini güçlendirirken, aynı zamanda ideal arzularımızı da besliyor. Önce kendine bakmak, kendi ihtiyaçlarını gidermek, kendi özlemlerini ve beklentilerini tatmin etmek, daha sonra başka birilerine yardım etmek gerekiyor. Bu, karşıdakine saygılı bir yardımseverlik ve kendimiz için de faydalı bir süreç olması için şart.
Her şeyde iyi bir yan bulurlar
Mutluluğun olmazsa olmaz şartlarından birisi de iyimserlik. Mutlu kişiler, karamsarların aksine yağmurdan sonra havanın iyi olacağını düşünürler ve her şeyi kendi lehlerine çevirebileceklerine inanırlar. İçsel bakışını değiştirmek, inançlarına dönüp bakmak, negatif bir bakış açısının esiri olmamak için kendine bakabilmek çok önemli. Bu nedenle kişinin çocukluğundaki olayları, imajları inceleyerek karamsar bakış açısına neden olan endişeleri gidermesi de mümkün. Başa çıkılan kötü olayları hatırlamak, bu olaydan edindiğimiz kazanımları ve başarılarımızı unutmamak da iyimser bir bakış açısına katkıda bulunur.
Kendilerine zaman ayırırlar
Mutlu insanlar, stresten ve kendilerini boğan insanlardan uzaklaşmayı biliyorlar. İnsanın kendine dönmesi farklı şekillerde olabilir; meditasyon yaparak, hayal kurarak, kendi bedenini dinleyerek, duygularını ve düşüncelerini yeniden ele alarak. İyi hissetme duygusunu besleyen şeylerden biri de kendine zaman ayırmaktır.
Maneviyata önem verirler
Dua etmek, meditasyon yapmak ve spiritüel rutinler, ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor. İnsanın kendi içinden gelen arzu, ideal, yalnızlık ve rahatsız edici her şeyi gülümseyerek dinlemek, bir manzarayı izlerken, bir tabloya bakarken veya iyi bir şey okurken kendimizi dinlemek bizi rahatlatan ve daha yüksek bir aklın içinde var olmaya izin veren durumlardır.