Endonezya’nın Riau bölgesindeki Kampar’da Eylül ayında yaşanan bir orman yangınından sonra köpeklerini dolaştıran adam. Yeni bir araştırma, köpeklerin Güneydoğu Asya’da evcilleştirildiğini öne sürüyor.
Köpek ve kurt genomlarının şifresini çözen bilim insanları, en iyi dostumuzun ilk olarak Güneydoğu Asya’da evcilleştirildiğini ortaya çıkardı.
Köpeğinizi hayvan barınağından almış olabilirsiniz ama o aslında kurtlardan geliyor.
Bilim insanları bu gerçeği uzun yıllardır zaten biliyor.
Kurtların dostumuz köpek durumuna gelişinin detayları ise bir sır perdesiyle çevrili.
Anneden geçen mitokondriyal DNA üzerinde yapılan araştırmalar, kurtların 10 bin ila 32 bin yıl önce muhtemelen Güneydoğu Asya’da evcilleştirilmeye başlandığını öne sürüyor.
Genomlardan alınan DNA parçacıkları gibi başka genetik işaretleyicilerin incelendiği araştırmalar ise, köpeğin evcilleştirilme kaynağı olarak Avrupa veya Ortadoğu’ya işaret ediyor.
Bu çelişkiyi çözüme kavuşturmak isteyen uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, Çin Bilim Akademisi’nden Ya-Ping Zhang ve İsveç’teki KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden Peter Savolainen önderliğinde 58 kurt ve köpeğin genom dizilimini çıkardı.
15 Aralık’ta Cell Research’te yayımlanan araştırma sonuçları, köpeklerin evcilleştirilme sürecinde iki evre yaşandığını ortaya koyuyor: 33 bin yıl önce Çin’de başlayan ilk evre ve bundan 18 bin yıl sonra köpeklerin dünyaya yayılıp insanın en iyi dostu olarak yerini sağlamlaştırdığı ikinci evre.
Asya’dan Çıkış
Savolainen, mitokondriyal DNA üzerinde yaptığı ilk araştırmalara dayanarak insanların en önce Güneydoğu Asya’da gri kurdu evcilleştirdiğine inanıyordu.
Oysa daha sonra gerçekleştirilen araştırmalar bu inancıyla çelişiyordu. Ancak Savolainen, bu araştırmaların Çin’deki veya Güneydoğu Asya’nın başka yerlerindeki kurtları ya da köpekleri kapsamadığını fark etmişti. Yeni araştırmada, Savolainen, Zhang ve meslektaşları 12 gri kurt, Asya ve Afrika’ya özgü olan (ve böylece kurtlar ile günümüzdeki evcil köpeklerin arasında bir bağ kuran) 27 köpek ve dünyanın farklı yerlerinden 19 farklı köpek cinsinin genom dizilimini çıkardılar.
“Güneydoğu Asya köpekleri, en fazla genetik çeşitlilik içerme ve genetik olarak kurtlara en yakın olma özellikleriyle tüm diğer köpeklerden ayrılıyordu,” diyor Savolainen yaptığı açıklamada.
Araştırma bir başka gerçeği daha ortaya çıkardı.
Köpekler ilk olarak Çin’de evcilleştirilmiş olsa bile, ancak 15 bin yıl önce dünyaya yayılmaya başlamıştı. Güneydoğu Asya’dan Afrika ve Orta Doğu’ya doğru göç eden köpekler, 10 bin yıl kadar önce Avrupa’ya ulaşarak bugünkü köpek cinslerinin ortaya çıkmasını sağlamıştı.
“Köpeğin öyküsünün 33 bin yıl önce başladığı anlaşılıyor ama 15 bin yıl önce tüm dünyaya yayılan tamamen evcilleştirilmiş köpeklere nasıl ulaşıldığı henüz net değil,” diyor Savolainen.
Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/kurt-ne-zaman-kopek-oldu/2690