Catalina Adası Koruma Bölgesi ekibinden Amy Catalano, 1 Haziran’da Catalina Plajı’nın kıyısına vuran 4,3 metre uzunluğundaki kürekbalığının yanında duruyor.
Daha sonra üzerinde araştırma yapılmak üzere parçalara ayrılan balık, uzmanlara bu gizemli derin deniz hayvanını daha yakından tanıma fırsatı veriyor.
Biri daha gitti: Ölü bir kürekbalığı, Los Angeles kıyılarının yaklaşık 35 kilometre açıklarındaki Catalina Adası’nın sahiline vurdu ve geçen yıl boyunca Batı Yakası’nın plajlarına vuran bu gizemli derin deniz hayvanlarının beşincisi oldu.
Catalina Adası Koruma Bölgesi’nden Tyler Dvorak, 1 Haziran günü dürbünüyle adanın kuzeydoğu ucundaki bir plajı tararken kadavrayı fark etti. Dvorak “Geçen yıl da bir benzeri karaya vurduğundan onun ne olduğunu hemen anladım,” diyor.
“Çok garip bir görüntüydü,” diyor Dvorak. Kendisi fotoğrafını çekerken çalışma arkadaşı da Los Angeles’tan 4,3 metre uzunluğundaki hayvanın parçalarını toplayabilecek olan araştırmacılarla iletişime geçmiş.
Pennington Deniz Bilimi Merkezi’nin direktörü David Chan “Balığın boyu daha da uzun olabilirdi ama görünen o ki kuyruğu kopmuştu,” diyor. Chan, Fullerton’daki California State Üniversitesi ve Los Angeles Doğal Tarih Müzesi’nden bilim insanlarının yapacağı araştırma için balığı parçalara ayırdı.
Tyson Roberts’ın Systematics, Biology, and Distribution of the Species of the Oceanic Oarfish Genus Regalecus isimli kitabında yazdığı üzere kaybedilen kuyruklar kürekbalıkları için sıradışı bir durum değil. Bu hayvanlar ototomi adı verilen süreçte kuyruklarını kendilerinden ayırabiliyor. Tıpkı kertenkelelerin bir yırtıcı tarafından tehdit edildiklerinden kuyruklarını bıraktığı gibi.
Kürekbalıkları genellikle kafaları yukarıda olacak şekilde, suda dikey biçimde duruyor. [Fotoğraf: Jonathan Bird]
Az Bulunur Bir Fırsat
Canlı kürekbalıkları genellikle kafaları yukarıda olacak şekilde suda dikey biçimde durur. Akdeniz’deki kürek balıklarıyla ilgili bir filmin yapımcısı Betrand Loyer, bu yılın başında kendisiyle yapılan bir röportajda kürek balıkları için “Gerçekten de güzellik ve zarafetin çarpıcı birer görünümüler,” demişti. “Sihirli bir sualtı dünyasını görmek gibi.”
Kürekbalığını derin sulara sürükleyen yaşam tarzı, hayvanla ilgili araştırma yapılmasını da zorlaştırıyor. O yüzden böyle bir fırsatın yakalanması bilim insanları için memnuniyet verici.
Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi’nden uzmanlar kürekbalığının bulunduğu gün Chan’dan hayvanın kafasını, midesini, yumurtalıklarını ve organlarını çıkarmasını istediler. Bu işlemi hemen yapmalarının nedeni, çürüme ve bozulmanın önüne geçmekti.
Geçtiğimiz hafta Catalina Plajı’nda bulundan kürekbalığının kafası. [Fotoğraf: Tyler Dvorak]
Araştırmacılar ertesi gün parçaları alana kadar Chan onları gece boyunca bir dondurucuda muhafaza etti. California State Üniversitesi’nden bir ekip kürekbalığının kafasını inceleyerek çeşitli bölümlerin nasıl hareket ettiğini bulacak. Doğal Tarih Müzesi ise türü doğrulamak için DNA örnekleriyle ilgileniyor.
Şu anda tanımlanmış iki kürekbalığı türü bulunuyor: Regalecus russellii ve R. Glesne. Bunlardan ikincisi daha soğuk sularda yaşamayı tercih ediyor.
Chan “Kaliforniya, San Pedro’da bulunan Cabrillo Deniz Akvaryumu’ndan birilerinin solungaç parazitleriyle, Santa Barbara’daki California Üniversitesi’nden araştırmacıların da hayvanın mide parazitleriyle ilgilendiğini” söylüyor.
Ne yazık ki büyüklüğü ve yeterli saklama alanının olmaması nedeniyle Chan hayvanın geri kalanını kurtaramadı.
Neticede balığın kalanını Catalina’nın leşçil hayvanlarına akşam yemeği olarak bırakmak zorunda kaldı.
Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/nadir-gorulen-kurekbaligi-kiyiya-vurdu/2486