Kilo vermek isteyip de veremeyenlerin yaptığı hataları ve kilo verememenin bilinmeyen yönlerini masaya yatırdık.
Çok yemek ya da hareketsiz bir yaşam sürmek dışında bazı kilo alma nedenleri artık sadece iddia olmaktan çıktı ve bilinen nedenler arasına girdi. İşte onlardan bazıları:
Çok Miktarda Sağlıklı Gıda Tüketmek
Bunun anlamı elbette “biraz da sağlıksız beslenin” değil; sadece sağlıklı olduğu bilinen avakado, zeytinyağı, bitter çikolata, kepekli ekmek gibi gıdaları fazla tüketmekten söz ediyoruz. Evet, bunlar sağlıklı ama kalorisiz değil! Örneğin avakado vücuda faydaları sayesinde belki de meyvelerin şahı ama tek bir avakadonun 200 kalori barındırdığını da unutmamak gerek.
Zayıflama çayları metabolizmayı nasıl etkiliyor?
Kahvaltıyı Atlamak
Evet, özellikle Türk halkının kahvaltı sofrası epey kalori yüklü ama unutmayın ki düzenli kahvaltı etmek, kilo vermeyi kolaylaştıran bir etken. İki şeye dikkat: Abur cuburla (poğaça vs.) değil içinde protein barındıran gıdalarla (yumurta vs.) kahvaltı yapın.
Yetersiz Uyku
Kilo vermek istiyorsanız ve özellikle bu amaçla egzersiz de yapıyorsanız, mutlaka uyku düzeninizi gözden geçirmeniz gerekir. Yeterli uyku, iştahınızı frenler, yetersiz uyku ise iştah açan hormonların salgısını artırır.
Diyet Ürünlerine Fazla Yüklenmek
Düşük kalorili gıdaların dezavantajları da vardır: Hemen hepsi fazladan sodyum, şeker ya da kimyasal katkı maddeleriyle desteklenir. Dahası, bu ürünlerde “lezzet eksikliği” de olduğu için ister istemez sizi daha fazla yemeye yönlendirir.
Stres giderici çay tarifi
Sebze Yemeyi İhmal Etmek
Diyet yapanların zaten her gün belli miktarda meyve ve sebze tüketmesi gerekir. Öte yandan sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin de önemli bir faydası var: Bu gıda maddelerinin besleyici özelliği fazla ancak verdikleri kalori düşüktür. Lifli olanların da tok tutma ayrıcalığını unutmamak gerekir.
Sadece Kardiyo Yapmak
Egzersiz, kilo verme adına tam bir bulmacadır. Kalbi, solunum yollarını ve kasları güçlendirmeye yarayan kardiyo egzersizleri de size yeterli gelmeyebilir. Çünkü kilo vermek için eklemlerin güçlenmesi, kas kütlesinin artması ve metabolizmanın hızlanması da önemlidir. Bir uyarı daha: Aç karnına yapılan egzersiz vücuttaki yağları yakmaz, kaslarınızın erimesine sebep olur.
Belli İlaçları Kullanmak
Evet, kullandığınız ilaçlar size kilo aldırabilir. Örneğin astım ve iltihaplı hastalık tedavisinde yaygın olarak kullanılan steroidler ve bazı anti-depresanların bu konuda “sabıkalı” olduğu bir süredir biliniyor. Eğer kullandığınız ilacın kilo almanıza yol açtığını düşünüyorsanız acilen doktorunuza başvurun. Doktorunuz aynı etkiyi gösteren başka bir ilaç yazamıyorsa yapacağınız tek şey var: Ne yediğinize iki kat dikkat etmek ve yaptığınız egzersizi artırmak.
Kilolu Anneye Sahip Olmak
Anneniz size hamileyken ne kadar kilo almış, bunu mutlaka öğrenin. Araştırmalar, hamileyken fazla kilo alan ya da obez denecek kadar çok yiyen kadınların kilolu bebekler dünyaya getirdiğini ve bu kiloların da ileri yaşlara kadar vücudu terk etmediğini gösteriyor.