KİLO VERİRKEN DÜŞÜLEN HATALAR

Kilo verme konusunda efsanelerden kurtulun. Nasıl kilo verilir, zayıflamak istiyorum gibi kelimeleri aratmaktan vazgeçin ve haberimizi okuyun.

Nasıl kilo verilir?

Kilo vermeye dair yanlış bilgilerin çokluğu, konuyu yönlendirmesi zor kılıyor. Nasıl kilo verilir sorusunun temel prensipleri basit olsa da uzmanlar sıklıkla süreci olması gerekenden daha zor bir hâle getiriyor.
The Four-Pack Revolution: How You Can Aim Lower, Cheat on Your Diet, and Still Lose Weight and Keep it Off kitabından yapılan bu alıntıda, yazarlar Chael Sonnen ve Ryan Parsons, inanmayı bırakmanız gereken, en çok öne çıkan 10 kilo kaybı efsanesinden bahsediyorlar.

1- KALORİ ALMAK

Vücudunuz farklı yiyecekleri farklı şekillerde metabolize eder. Proteinler, yağlar ve karbonhidratlar, açlığınızda, kan şekerinizde ve hormonal tepkilerinizde çeşitli etkilere sahiptir. Bir kalori protein, bir kalori şekerle aynı değildir. Örneğin, 250 kalori ızgara tavuk göğüs eti metabolizmanızı hızlandırır, iştahınızı ve açlığınızı azaltır ancak 250 kalorilik bir kutu kola kan şekerinizi çok yükseltecektir ve modunuzu ve enerji seviyelerinizi etkileyebilir. İşlenmemiş, doğal kaynaklardan gelen kaloriler genellikle rafine, işlenmiş yiyeceklere göre daha doyurucudur.

2- KİLO VERME SÜRECİ: KİLO VERMEK DOĞRUSAL BİR SÜREÇTİR.
Gün içinde kilonuz ne zaman tartıldığınıza, ne kadar su tuttuğunuza ve kısa süre önce yediğiniz yiyeceğin türüne göre birkaç kilo oynayabilir. Sağlıklı, uzun vadeli bir kilo kaybı planını izlediğinizde, kilonuz ufak kilolar aldığınız dönemlerle ve nadiren platolarla birlikte genel olarak azalma eğilimi gösterecektir. Bu yüzden, tartının çabanızı fark etmesi birkaç gün alırsa şaşırmayın.

3- TAKVİYE GIDALAR KİLO VERMENİZİ SAĞLAR

Kilo verme hapları genellikle etkisizdir ve paranızın boşa harcanmasıdır. Bilgi içerikli reklam size beslenme düzeninizi değiştirmeden kilo verebileceğinizi söylüyorsa sizce de bu, doğru olmak için fazla iyi bir teklif değil mi? Oyuna gelmeyin.

Zayıflamak istiyorum artık!

Siz de zayıflamak istiyorum artık gibi bir cümle kurup sonra da yaşlı anne ve babanıza bakıp kilo verememe nedeni olarak genetik faktörü denilen şeyin arkasına mı saklanıyorsunuz. Hata ediyorsunuz.

4- KİLO VERMEK BİYOLOJIYLE DEĞİL, İRADEYLE İLGİLİDİR

Kilo vermek genetik mi? Kilo verme veya alma yeteneğinizi hayat tarzınız ve genetiğiniz etkiler. Yalnızca iradeye güvenirseniz savaşı kaybedersiniz. Değişimi sürdürmenin tek yolu, kişiliğinize ve doğal eğilimlerinize uyan bir şekilde vücudunuzla çalışmaktır.

5- DAHA AZ YEMELİ VE DAHA ÇOK EGZERSİZ YAPMALISINIZ

İlk bakışta, bu tamamen mantıklı ve doğru geliyor ve büyük ihtimalle de öyle. Ancak bu tavsiye dar bir bakış açısıyla sunuluyor ve kilo almaya etkisi olan diğer faktörleri ihmal ediyor. Stresinizi yatıştırmak için yiyorsanız veya hiç düzenli olarak egzersiz yapmadıysanız bu, alışkanlıklarınız ve hayat tarzınızda bir değişimi gerektirir. Bu duygusal ihtiyaçları karşılamak için size daha sağlıklı bir hayat tarzı sunacak yeni yollar bulmanız gerekecektir. Bu, parası olmayan birine “daha fazla para kazanmasını” tavsiye etmek veya depresyonda olan birine “mutlu olmasını” veya “kafasına takmamasını” söylemek gibidir. Bu kadar kolay olsaydı, hepimiz fit bir vücuda sahip olurduk.

6- KARBONHİDRATLAR SİZİ ŞİŞMANLATIR

İnsanlar uzun zamandır karbonhidrat tüketiyor. Karbonhidratları, özellikle de şekeri azaltmak kilo vermenize yardımcı olacaktır ancak yine de beslenme düzeninizde öncelikle nişastalı olmayan sebzelerden ve baklagillerden gelen sağlıklı karbonhidratlara ihtiyacınız var. Düşünün: Daha az ekmek ve makarna, daha çok baklagiller ve su yönünden zengin sebzeler.

7- YAĞLAR KÖTÜDÜR

Yağ yemek şişmanlatır mı? Bu soru aklınızda mı? Ne yazık ki yağların senelerdir kötü bir şöhreti var. Doğrusu, çok fazla yemediğiniz sürece yağlar sizi şişmanlatmaz. Bu temel besin, yiyeceklerin tadını güzelleştirir ve vücudunuzun etkili bir şekilde işleyebilmesi için oldukça gereklidir. Ancak iyi ve kötü karbonhidratlar olduğu gibi, yağlar da iyi ve kötü diye ayrılabilir. Yarım avokado, aynı miktarda rafine bitkisel yağdan çok daha farklıdır.

8- KİLO VERMEK İÇİN KAHVALTI ETMEK ZORUNLUDUR

Büyük olasılıkla uyandığınızda aç hissedersiniz. Son yemeğinizden bu yana neredeyse 10 saat geçmiştir, o yüzden yemelisiniz! Sabahları küçük bir miktar protein, gün boyunca ayakta kalmanıza yardımcı olacaktır. Kalktığınızda pek de iştahı olmayan insanlardan biriyseniz bu o kadar da büyük bir sorun değil. Ancak daha sonra sağlıklı bir şey yemeye hazır olun. Bir sandviç almak veya ofis masanızda atıştırmakla bunu geçiştiremezsiniz.

9- DİYET YAPMAK GAYET ETKİLİDİR

Şimdi bu efsaneyi inceleyelim. Nasıl yediğinizi değiştirmeniz, vücudunuzu değiştirmek için besbelli en önemli unsurdur. Ancak burada tartıştığımız nokta, “diyet yapmak”, yani kendinizi belirli bir yeme düzeniyle sınırlamak. Herhangi bir diyeti uyguladığınızda kilo verme olasılığınız oldukça yüksektir; ancak problem, bu hayat tarzını sürdürmekte. Diyet yapan insanların yüzde 85’i, 12 ay içinde kaybettiği tüm kiloları geri alıyor. Bu yüzden diyet yapmak etkilidir; ama sadece belli bir süre için. Ancak yeni fiziğinizi plajdaki bir hafta sonundan daha uzun süre için korumak istiyorsanız, okumaya devam etmelisiniz.

10- “DİYET” YİYECEKLERİ SİZİN İÇİN İYİDİR

Paketin önündeki büyük, kalın harflerle yazılmış klişe pazarlama sözleri yerine besin değerleri etiketlerini okumayı öğrenin. Yüksek oranda doğal olmayan içerik barındıran yiyeceklerden kaçınmak iyidir. Bazıları doğal veya organik olarak etiketlendirilen, düzenli olarak tükettiğiniz diyet yiyecekleri ve içecekleri içinde ne kadar şeker, katkı maddesi ve sağlıksız yağ olduğunu görseniz şaşırabilirsiniz.

Yorumlar yapılamaz.