KAHVE BAĞIMLISI MISINIZ?

Kahve ile ilişkinizin rayından çıkıp çıkmadığını öğrenin.

Bazı günlerde yataktan kalkıp kendinizi evden dışarı atma konusunda sabah kahvesi gibisi yoktur.

Fakat ya kendinizi sabah kahveniz olmadan hayal bile edemiyorsanız? Yine de buradan yola çıkarak kahve bağımlısı olduğunuz söylenemez, değil mi?

Aslına bakarsanız, kahve bağımlısı da olabilirsiniz. Hatta bu durum o kadar yaygın ki, kahveden mahrum kalmak, bazı insanlarda ciddi mental rahatsızlıklara bile yol açabiliyor.

Dr. Partha Nandi, günde 100 miligram kadar düşük miktarlarda tüketseniz bile kafein bağımlısı olabileceğinizi söylüyor. Vücudunuz bu uyarıcıya alışıyor ve kahve içemediğiniz zamanlarda sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz.

Peki kahve bağımlısı olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz? İşte kahve bağımlılığının 6 işareti ve bağımlılıktan kurtulmanın yolları:

Kahve bağımlılığı belirtisi #1: Sabahları baş ağrısı ile uyanıyorsunuz

Eğer yataktan kalktığınız anda başınız ağrımaya başlıyorsa, belki de kahve ile aranıza mesafe koymanın zamanı gelmiş demektir.

Dr. Maggie Moon, “Baş ağrıları, en son içilen kahvenin ardından 12-24 saat sonra başlayabilir. Bu da gece boyunca alınmamasının ardından sabah kahvesine duyulan ihtiyacı işaret eder.” diyor.

Peki vücudunuzda neler oluyor?

Vücudunuz kafein almayı beklediği sırada, damarlarınız genişler. Buna bağlı olarak da beyindeki ağrı merkezlerinde bulunan sinir uçları harekete geçer ve baş ağrısı oluşur.

Dahası, uyandığınız zaman vücudunuzda sıvı eksikliği oluşur. Dehidrasyon söz konusu olduğunda, beyin dokusu da su kaybeder ve kan hacmi azalır. Bu da baş ağrılarına yol açar.

Kahve bağımlılığı belirtisi #2: Kas spazmı yaşıyorsunuz

Aşırı kafein tüketimi vücudunuzu susuz bıraktığı için, genellikle bacak kısmında olmak üzere kas spazmları oluşabilir.

Dahası, huzursuz bacak sendromu da oluşabilir. Bu da özellikle gece vaktinde bacaklarda ağrı ve rahatsızlık oluşması demek.

Kafein tüketiminin kesilmesi ne yazık ki bu duruma her daim çözüm sunamayabilir. Hatta, kafein tüketiminin kesilmesi kas kramplarının daha da kötüleşmesine yol açabilir.

Kahve bağımlılığı belirtisi #3: Kahvesiz kalınca asabi oluyorsunuz

Sabah kahvenizi içmediğiniz zaman kendinizde olağan dışı bir asabiyet hissediyorsanız, kahveye sandığınızdan daha bağımlı hale gelmiş olabilirsiniz.

Aynı durum, kahve içmeyi bıraktığınızda da oluşabilir.

Vücudumuz, mutlu hissetmek için yeterli miktarda serotonin ve dopamine ihtiyaç duyar. Bu seviyeler düşük olduğunda depresif semptomlar belirebilir.

Dahası, kafein miktarının azalmasına bağlı olarak sempatik sinir sisteminizdeki aktivitelerde de azalma meydana gelebilir; buna bağlı olarak depresif hisler artabilir, enerji azalabilir ve yorgunluk hissi oluşabilir.

Kahve bağımlılığı belirtisi #4: Kahve içmeyince tansiyonunuz düşüyor

Kahve içmediğiniz zamanlarda, güçlü uyarıcılardan da mahrum kalmış olursunuz. Bunun sonucunda da bazı insanlarda kalp ritminde hızlanma, hatta çarpıntı yaşanabilir.

Kahve tüketimine bağlı olarak tansiyonunuz yükselebilir. Kahve içilmediği zaman da ters etki oluşur ve tansiyon düşebilir.

Tansiyon düştüğü zaman kendinizi yorgun, dengesiz, zayıf ve sersem hissedersiniz.

Kahve bağımlılığı belirtisi #5: Kahve içmeyince vücut ısınız dalgalanıyor

Kafein, kalbi ve vücudunuzdaki kan akışını hızlandırarak vücut ısısının yükselmesine neden olur. Kafein kaynağının kesilmesine bağlı olarak da vücut ısısında dalgalanmalar meydana gelebilir.

Kahve bağımlılığı belirtisi #6: İyi uyuyamıyorsunuz

Uyku düzeniniz bozuluyors, akşam yediklerinizden ziyade gün içerisindeki kafein tüketiminizi suçlayabilirsiniz.

Kafein, aralarında serotonin de bulunduğu nörotransmitterlerin miktarında azalma yaratabilir ve buna bağlı olarak da uyku sorunları oluşabilir.

Kafein tüketenler genellikle daha az yorgun, daha fazla enerjik ve ayık olurlar. Bu da gün sonunda uykusuzluk ile neticelenebilir.

Sabahları tükettiğiniz kahve miktarını azaltmanız, daha rahat bir uyku çekmenizi sağlayabilir. Aynı şekilde gün içerisindeki kahve alımınızı da azaltmanız iyi olacaktır. Yatağa girmeden 6 saat önce kafein tüketimini kesin.

Kahve bağımlılığından kurtulmanın en acısız yolu

Önceden de belirtildiği üzere, kahve alışkanlıklarınız vücudunuzu birçok açıdan olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer kahve kölesi olmak istemiyorsanız, hamlelerinizi iyi belirlemeniz gerekecek.

İşe küçük adımlarla başlayın. Öncelikle, gün içerisinde içtiğiniz kafeinli içecek miktarını azaltın. Her gün 1/4 fincan azaltabilirsiniz.

Eğer bunu yapamıyorsanız, kafein miktarını azaltmaya bakın. Kafeinsiz ürünlerle kafeinli ürünleri yarı yarıya karıştırabilirsiniz.

Bu, haftalar sürecek bir işlemdir. O yüzden bu süreçte kendinize iyi davranın. Bazı beklenen semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Vücudunuza bu yeni düzene alışması konusunda yardımcı olmaya çalışın.

 

 

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/kahve-bagimlisi-oldugunuzun-6-belirtisi/

Görüntülenme Sayısı:
514

Yorumlar yapılamaz.