Günlük alınması gereken doymuş yağ miktarı Avustralya Kalp Vakfı’na göre 16 gram. Peki bu gerçekten doğru mu?
Doymuş yağlar, günlük enerji alımının en fazla yüzde yedisini oluşturmalı. Bu da, 2000 kalorilik bir diyette 16 gram demek.
Gerçekte ise…
Doymuş yağlar hep tartışma konusu oldu. Sadece birkaç yıl öncesine kadar, sağlık uzmanları tam yağlı süt ürünleri ve kırmızı ette bol miktarda bulunan doymuş yağlara karşı insanları uyarıyordu. Sebebi ise bu yağların kolesterolü yükseltme ve damarları tıkama riskinin yüksek olmasıydı. Aslında kolesterol, kalp hastalıkları ve yağ arasındaki ilişki çok daha karmaşık. The American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir araştırma, doymuş yağlar ve kalp hastalıkları riski arasında bir bağlantı olmadığını ortaya koydu. Trans yağlardan (en kötü yağ türü) farklı olarak biraz doymuş yağa ihtiyacımız var –ancak çok fazla değil. Tamamen uzak durmak bazı besin öğelerinde eksikliğe neden olabilir. Murphy, “Doymuş yağ kaynaklarını tamamen diyetinden çıkarma. Süt ürünleri kalsiyum, kırmızı et ise demir içeriyor” diyor.
Öyleyse…
Akıllıca seçimler yapmak en doğrusu. İşlenmiş yiyeceklerdeki trans yağlardan uzak durun. Bitki bazlı kaynaklara yönelin; bunlar kalp dostu tekli doymamış yağlardan zengindir. Eğer yemek pişirirken zeytinyağı ile tereyağı arasında seçim yapmanız gerekirse, zeytinyağını tercih edin. Kırmızı et konusunda ise organik olanlar daha iyi bir tercih: Bunlar konvansiyonel türlere göre daha az yağ içerir. Ayrıca mümkün olduğunca taze besinlere yönelin ve evde yemek pişirin; dışarıda ne kadar (ve ne tür) yağ yediğinizi asla bilemezsiniz.