Merakınızı besleyen, başkalarına açılmanızı sağlayan zihinsel ve fiziksel yönden esneklik kazanmanızı sağlayan egzersizlerle yıllara meydan okuyabilirsiniz.
1.PROJELER GELİŞTİRİN
“Proje geliştirmek, zihni canlı ve tetikte tutar, merakı besler. Ayrıca diğerleriyle olan ilişkilerimizi zenginleştirir” diyor Psikolog Béatrice Millêtre. Bir rüyadan veya basit bir arzudan farklı olarak proje, belli bir amaca yönelik yapılır. Onu başarmak için gerekli çalışmaları yapmamız gerekir. Belirleyici olan bir diğer kıstas ise şudur: Motive eden bir proje her zaman arzularımızdan çıkar ve değerlerimizle örtüşür. Ömür uzunluğunu garantileyen ve seçimlerimize önem ve anlam veren de bu iki faktördür.
Sanat, kültür, spor gibi ilgi alanlarınızın ve ilginizi çeken aktivitelerin bir listesini yaparak başlayın.
Daha sonra kendinize şunu sorun: Projelerinizi hangi amaç doğrultusunda gerçekleştirmek istiyorsunuz? Gözünüzde proje ne kadar değerli olursa, projenin sonuçlanması ve canlanması o kadar olasıdır.
Son olarak, aşamaları olabildiğince somut bir şekilde planlayın.
2.PİŞMANLIKLARINIZI ETKİSİZLEŞTİRİN
Psikiyatr ve Psikoterapist Frédéric Fanget’ye göre, bizim için esas olanları tamamlamak, iyi yaşlanmanın olmazsa olmaz şartıdır. Pişmanlıklar biriktirmemek ve yaşamımızın son anlarında zamanımızı iyi değerlendirmek için kendimizi planlamamızı öneriyor. Gün içerisinde öleceğinizi düşünün ve kendinize şu iki soruyu sorun:
- Gerçekleştirdiğim şeyler arasında en çok gurur duyduğum ne? Cenazenizde, başarılarınız ve özellikleriniz gibi sizin hakkınızda neler söylenmesini isterdiniz? Ardından amaçladığınız şeyi pratiğe dökmek için neler yapabileceğinizi düşünün.
- En büyük pişmanlığım nedir? “Çocuklarımla daha fazla ilgilenmeliydim”, “Yeterince gezmedim”… Pişmanlıklar yeni amaçlar doğurur ve hayatınıza yeni anlamlar katar. Bu amaçlara ulaşabilmek için ortaya koyabileceğiniz her şeyi listeleyin. Bu çözümlerden birini bugünden itibaren uygulamaya başlayın.
3.KAPLUMBAĞANIN BAŞINI TAKLİT EDİN
“Bu alıştırma boyun omurunu ve vücudun tamamını rahatlamaya yardımcı oluyor” diyor Çigong öğretmeni Nadine Cregut. Şahdamarı ve beyin arterlerindeki kan dolaşımının yanı sıra omurilik sıvısını da artırır. Hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirir.
Oturarak veya ayakta, dilinizi damağınıza doğru yerleştirin. Başınızı yukarı doğru iterek çenenizi ve biraz da omuzlarınızı kaldırın.
Ardından omuzlarınızı hafifçe indirip çenenizi de göğsünüze doğru yaklaştırın. Yavaş, yumuşak, ara vermeden ve zorlamadan gerçekleşen bu hareketleri küçük daireler çizer gibi yapın. “Tıpkı kaplumbağa gölden su içiyormuş ve ardından da suyu tükürüyormuş gibi.” Sırtın üst bölgesi ve omuzlar bu hareketle birlikte yavaşça hareket ederler. Bu egzersizi her gün her bir yönde 20 kere olacak şekilde yapın.