BU YIL HAZIRLADIĞIMIZ Fortune 500 Türkiye listesine 93 yeni şirket girdi. Bu şirketlerin arasında petrol ve enerji ile madencilik sektörlerinin olması dikkat çekiyor. Bilindiği gibi listeyi ilk yayınladığımız 2008 yılından bu yana listenin ilk 10’unda yer alan firmaların ağırlığını petrol ve enerji sektörü oluşturuyor. Bu gelenek listenin geneline yayılıyor gibi… Diğer yandan, ABD Fortune 500 listesine bakıldığında ilk 10’da Apple, Amazon gibi ezber bozan inovatif şirketler yer alıyor. Türkiye’de ise bu şekilde listede yer alacak bir inovatif şirketin henüz olmadığını görüyoruz.
Listeye yeni giren şirketlere baktığımızda ise bu yıl Türkiye’nin en büyük özel sektör halka arzına imza atan Enerjisa Enerji’nin, listeye 19’uncu sıradan girdiğini görüyoruz. Başkent, Ayedaş ve Toroslar bölgelerinde toplam 14 ilde 20 milyondan fazla nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren Enerjisa, 2017 yılında altyapı, saha operasyonları ve yeni inovatif projeler için 1,6 milyar TL yatırım gerçekleştirdi. Şirket, bu yıl ise 3-3,3 milyar TL faaliyet geliri yaratmayı hedefliyor.
Halka arzla gündeme gelen Şok Marketler de listede 24’üncü sırada yer aldı. Bu yılın ilk üç ayında 93 milyon lira yatırımla 359 yeni mağaza açan şirket, yılda ortalama bin mağaza açma hedefine hızla ilerliyor. Şirketin bu hızlı büyüme performansıyla listedeki yerini nereye çıkartacağı izlenecek. Şok Marketler 24 bin 255 çalışan sayısıyla, listedeki en yüksek çalışan sayısına sahip şirketler sıralamasında 7’nci sırada bulunuyor.
PTT FARKLI SEKTÖRLERDE HIZLA BÜYÜYOR
Özelleştirmelerle gündemde olan Türkiye Şeker Fabrikaları da listenin sürpriz isimlerinden biri oldu. Listenin 58’inci sırasında bulunan şirket, net satışlarını yüzde 6,6 oranında artırarak 3,8 milyar liraya çıkardı.
Listenin 66’ncı sırasında yer alan Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT), son dönemdeki atılımlarıyla dikkat çekiyor. 2023 yılına kadar 15 bin noktaya ve 100 bin çalışana ulaşmayı hedefleyen PTT, entegre hizmet platformuna dönüşme adımlarını sürdürüyor. Geçmişte sadece posta ve kargo hizmetleri veren şirket artık kayıtlı elektronik posta hizmeti, e-ticaret, sigorta gibi alanlarla faaliyetini genişletiyor. Bu da şirketin hızlı büyümesini getiriyor. Şirket, Fortune 500 listesinde özkaynakları ve satış kârlılığı en yüksek şirketler arasında bulunuyor.
AKARYAKIT ŞİRKET SAYISI ARTIYOR
Bu yıl listede akaryakıt istasyonları alanlarında faaliyet gösteren Teco Petrolcülük, Alpet ve Özön Petrol’ün de yer alması dikkat çekiyor. Uzun yıllar akaryakıt sektöründe toptan satış, petrol taşımacılığı ve istasyon işletmeciliği yapan Yalçınkaya ailesi tarafından kurulan Teco (Turkish Energy Company), Türkiye genelindeki istasyonlarıyla faaliyet gösteriyor.
Altınbaş Holding şirketlerinden Alpet de Türkiye’nin yanı sıra KKTC’de de faaliyet gösteriyor ve bölgesel bir güç olmayı hedefliyor. 1994 yılında kurulan Özön Petrol de 2008 yılından bu yana Lukoil bayiliğini yapıyor.
Listeye 201’inci sıradan giren Aras Kargo, net satışlarını yüzde 24,1 oranında artırarak 1.1 milyar liraya çıkardı. Şirket, bu yıl yüzde 20 büyümeyi hedefliyor. Bu stratejisini de dijitalleşme üzerine kurmuş durumda. Sınır ötesi e-ticaret müşterilerini hedefleyen şirket, dünya devi Alibaba ile anlaştı. Bu arada, şirket müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla GPS ile kurye takibi yapıyor. Bu hamle yüzde 10 verimlilik artışı getirmiş durumda.
İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞİYLE GELİRLER ARTIYOR
Listenin dikkat çekici bir başka ismi ise 349’uncu sırada yer alan Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. oldu. Bilindiği gibi şirket, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi’nin ihalesini alan Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksek-Göçay Grubu tarafından 2010 yılında kuruldu. Şirket, 2017 yılında net satışlarını yüzde 197 oranında artırarak 638,4 milyon liraya çıkardı. Şirket, listemizde satışlarını en fazla artıranlar arasında ilk 10’da yer alıyor. Diğer yandan, yüzde 69,7’lik oranla satış kârlılığı en yüksek ikinci şirket konumunda.
Satış kârlılığı yüzde 72,2 oranıyla en yüksek şirket ise listenin yenilerinden Summa Turizm ve Yatırım oldu. 394’üncü sırada bulunan Summa Turizm, yurtdışında otel, havalimanı, alışveriş merkezi gibi büyük inşaat projeleri yapıyor. Satışlarını en fazla artıran şirketler arasında bulunan Summa, aynı zamanda özkaynak kârlılığı en yüksek şirketlerden.
Net satışlarını yüzde 54,6 oranında artırarak 470,7 milyon liraya yükselten Bahçeşehir Okulları da listeye 454’üncü sıradan girdi. Anaokulundan üniversiteye kadar tüm eğitim yolculuğunda yer alan şirket, Türkiye’nin en fazla öğrenci barındıran eğitim kurumu. Yüzde 304 oranıyla FAVÖK’ünü en fazla artıran ilk 25 şirket arasında bulunuyor.
Sonuç olarak, şirketleri satış cirolarına göre sıralayan Fortune 500 araştırması, şirketler tarafından büyük ilgi görüyor ve referans kabul ediliyor. Listeye yeni giren şirketlerle birlikte bu yıl 500’üncü şirketin net satış rakamı 421,1 milyon liraya yükseldi. Geçen yıl bu rakam 315,1 milyon liraydı.