Evcil hayvanların çocuklar üzerinde etkisine beraber göz atalım. Uzmanlara göre evcil hayvan beslemenin çocuk gelişiminde olumlu etkileri var.
İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi Psikiyatri bölümünün yürüttüğü bir araştırmaya göre,
çocukluk çağında evcil hayvan sahibi olanlar, ileriki yaşlarında herhangi bir toplumsal sorun yaşamıyor. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki uzman William T. Cassels’in Journal of Applied Developmental Psychology dergisinde yayınlanan makalesine göre çocukluk çağında hayvan sahibi olan insanlar, onların mutlu, mutsuz, hasta, muhtaç hallerine tanıklık ederek bir canlıya nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair bilgi sahibi oluyorlar. Bu da ileriki yaşlarında aile bireylerinden birinin ya da kendilerine yakın olanların sorunlarına ortak olmalarını, onların mutluluklarını paylaşmalarını kolaylaştırıyor. Haliyle evcil hayvanlar da, çocuk gelişiminin ve ileriki yıllarda sağlıklı birey yetiştirmenin yapı taşı haline geliyor. Dahası,
evcil hayvanlar akıl sağlığını da olumlu yönde etkilerken
evcil hayvan besleyenlerde stres, anksiyete ve depresyona daha az rastlanıyor. Hayvanların konuşamaması ya da söylenenleri tam olarak anlamaması da çocuklarla kurdukları ilişkiyi zedelemiyor çünkü evcil hayvanlar kimseyi yargılamadıkları için sahipleri olan çocukları oldukları gibi kabul edip bağlanıyor; bu da çocuğun kendine güvenmesine yol açıyor. Bu arada, kız çocukları da erkek çocukları da evcil hayvanlarını aynı oranda sevse de kızlar onları sahiplenmekten çok “birey” olarak görüyor.