Mario Ruiz, EPA
Atacama’daki bitkiler 1997’den beri ilk defa bu kadar bolca çiçek açtı. Hem 1997’dekiler, hem de bu senekiler El Niño’nun yol açtığı alışılmadık yağmurların sonucu oldu.
Mario Ruiz, EPA
“Dünyanın en kurak bölgesi” olarak bilinen ve Şili’nin başkenti Santiago’nun yaklaşık 750 kilometre kuzeyinde bulunan Atacama bölgesi ebegümeci çiçekleriyle kaplandı. “Desierto florido”, yani “çiçeklenmiş çöl” adı verilen olay, her beş ila yedi yılda bir gerçekleşse de bu seneki normalden çok daha renkli.
Mario Ruiz, EPA
El Niño adı verilen, Şili kıyılarının açıklarında bulunan ve alışılmadık derecede sıcak olan su kütlesi, bölgesel yağmurların bu yıl normalden daha erken yağmasına ve şiddetli sel baskınlarına neden oldu. Atacama’da son 18 yılın en renkli çiçekleri de bu sayede açtı.
Mario Ruiz, EPA
Atacama Çölü’nün Huasco bölgesi de çiçeklerle kaplandı. Şili’de sonbahar ve ilkbaharda yağan beklenmedik yağmurlar çifte bir çiçek açma mevsimine yol açtı.
Mario Ruiz, EPA
Çiçeklerin aniden açması, çok uzaklardan çiçeklerin özü için bölgeye gelen kelebekler ve polenleşmeyi sağlayan diğer böcekler için bulunmaz bir nimet.
Mario Ruiz, EPA
Atacama’nın beklenmedik çiçekleri arasında bir adam. Dünyanın en kurak noktası olan Atacama yaşamla çok içli dışlı görünmese de 1900’den fazla hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor; bunların çoğu da bölgeye özgü.