Bilimin arka çıktığı sıradışı bağışıklık güçlendiricilerini keşfet.
MANTARLI LATTE İÇER MİYDİN?
Amerika’daki yeni trend, reishi mantarı ile yapılan latte… Hemen yüzünü buruşturma. Göründüğünden çok daha lezzetli. Üstelik yapılan çeşitli çalışmalar, bazı mantar türlerinin -vücut enfeksiyonla daha iyi
savaşabilsin diye- bağışıklık hücrelerini aktive edebildiğini ve enflamasyonu düşürdüğünü gösteriyor. Ve tüm bunlardan yararlanabilmen için günde bir kez tüketmen yetiyor. Reishi mantarlı latteni evde hazırlamak istersen, Ogansia Coffee Latte’yi (43 TL; n11.com) deneyebilirsin. Şitake mantarını pişirip günlük olarak tüketerek de aynı sonucu alırsın.
YULAF EZMESİNİ SEV
Haftada iki, üç kez kahvaltıda yulaf ezmesi ye veya favori çorbanın içine biraz arpa ekle. Bu tam tahılların içindeki beta glukan ve lifler, istenmeyen virüsleri kovmak için akyuvar faaliyetini güçlendiriyor. Yulaf aynı zamanda prebiyotik bir besin; yani bağırsaklarında yaşayan, bağışıklık sisteminin mutlu ve sağlıklı olmasından sorumlu olan iyi huylu bakterileri besliyor.
ŞARKI SÖYLEMEK LAZIM AVAZ AVAZ
Arabada tek başına şarkı söylemek biraz şapşalca mı? Belki öyle ama bunu yapanlar daha sağlıklı. Yarım saat boyunca müzik dinlemek ve şarkı söylemek kortizol seviyesini düşürüyor. (Kortizol gibi stres hormonlarının seviyesi yükseldiği zaman bu durum bağışıklık fonksiyonlarını bastırabiliyor.) Müzik dinlemek aynı zamanda antikor immunoglobülin A bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattı) ve enfeksiyonlu hücreleri çoğalmadan önce bulup yok eden “doğuştan katil” akyuvar hücrelerinde artışla da ilişkilendiriliyor.
BİRAZCIK ÜŞÜMEKTEN ZARAR GELMEZ
Sıcak duş ne kadar keyifli olsa da, bu keyfi soğuk suyla bitirmende fayda var. Yapılan bir araştırmaya göre sıcak duşun ardından buz gibi suyun altında 30 saniye durmak, soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin daha hafif atlatılmasını sağlıyor.
SUŞİ YEMEYE GİDELİM!
Bir dahaki sefere suşi sipariş ederken somon ve ton balıklı olanları tercih et; çünkü bu balıklar enflamasyonu frenleyen Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin. Somon ayrıcauzmanlara göre bağışıklığın için halter etkisi gösteren karotenoidlerle dolu. Üzerine bir başka antienflamatuvar deposu olan zencefil turşusu ve wasabi ekle. Bu baharatlar genzini temizler ve solunum yollarınla sinüslerine saldıran mikroplara karşı, bağışıklık sisteminin savaşmasına yardımcı olur.
“HASTAYIM, YAKLAŞMA!”
Evet, arkadaşın kendince seni korumaya çalışıyor. Ancak şimdi söyleyeceklerimiz biraz ters köşe yapıyor: Bir çalışmada, bir grup katılımcıya hapşırıp tıksıran hasta görselleri gösterilmiş. Sonrasında yapılan testte bu kişilerin bağışıklık sisteminin önemli oranda yükselişe geçtiği görülmüş. Evrime teşekkürler! Araştırmacılar, vücudumuzun mikrop tehdidiyle karşılaştığında otomatik olarak duruma adapte olduğunu farz ediyor. Ve hasta birini gördüğünde de aynı etkinin -muhtemelen daha güçlü olabileceğini söylüyor. Bundan yapacağın çıkarım mı? Hasta iş arkadaşına vebalı muamelesi yapmaktan vazgeç. (Tabii ki bu, ona sarılıp öpebileceğin anlamına gelmiyor.)
AKIŞINA BIRAK
Hayatına biraz meditasyon ekle. UCLA araştırmacıları, popüler Çin egzersizlerinden Tai Chi’nin, katılımcıların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini buldu. Haftada bir saatlik bir seansa katılabilir ya da onun yerine yogaya gidebilirsin. Haftalık Zen dozunu almak hem stresini azaltır, hem de bağışıklığın için hayati önemi olan organlarını büküp sıkıştırarak onlara masaj yapar; bu da bağışıklık fonksiyonunu destekler. Örneğin aşağı bakan köpek ve deve pozu, balgamın akciğerlerden sökülmesine yardımcı oluyor.
DOĞA VİTAMİNİ
Sıkı giyin ve kendini doğaya bırak. Çünkü doğada sadece 15 dakika bile zaman geçirmek stresi hafifletiyor. Hava yürüyüşe çıkmak için fazla mı soğuk? Evine ve ofis masana bitki koy ya da bilgisayarındaki arka planını yeşil bir manzara yap. Yapılan çalışmalara göre sadece doğa fotoğraflarına bakmanın bile benzer sağlık faydaları var.
Kaynak: http://www.womenshealth.com.tr/bagisikligi-guclendiren-tuhaf-seyler/