Avrupa da sürekli aynı saat uygulamasını tartışıyor
“Le Figaro” gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa Komisyonu üye ülkelerden yaz saatine geçiş uygulamasının olası sonlandırılmasıyla ilgili görüşlerini belirtmelerini istedi.
Daha fazla uyumak mı yoksa daha az uyumak mı? Yaz, kış saat değişim dönemlerine yaklaşıldığında, bu soru sıkça sorulmaya başlanır. Ancak bu soru Türkiye’nin ardından Avrupa’da da yakında sorulmayabilir. Nitekim Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde şu açıklamaya yer verildi: “Vatandaşlardan, Avrupa Parlamentosu’ndan ve bazı üye devletlerden gelen talep doğrultusunda, Komisyon yaz saatiyle ilgili mevcut işleyişi gözden geçirmeye ve buna göre, bir değişiklik gerekip gerekmediğini belirlemeye karar vermiştir.”
Komisyon’un bildirisinde, Avrupalıların bu konuda 18 Ağustos’a kadar görüşlerini bildirmeleri isteniyor. Avrupa Komisyonu ve üye devletlerin evet demeleri halinde saat değişimlerine son verilebilecek. Ancak bu geçişin hemen olması beklenmiyor; prosedür birkaç sene sürebilir.
Avrupa’da 1916 ila 1945 yılları arasındaki ilk denemenin ardından saat değişimi 1976 yılında Fransa’da resmen yürürlüğe girdi. Yaz-kış saat değişimlerinin enerji tüketimini azaltacağı düşünülüyordu. Ancak farklı araştırmalar ve özellikle de Komisyon’un çalışmaları, yazın global enerji tasarrufunun etkisinin marjinal olduğunu ortaya koydu.
Avrupa’da ülkelerin hemen hemen tümü yaz saati uygulamasını 1970’li yılların sonlarında benimsedi. Ancak günümüzde farklı ülkeler arasında sapmalar gözleniyor. Örneğin, Finlandiya yılda iki kez saat değişiminden vazgeçilmesini isterken, Litvanya ise bölgesel ve coğrafi farklılıkları göz önünde bulundurarak sistemin revize edilmesi talebinde bulundu.