Blockchain Türkiye Platformu’nda yer alan Ferhat Yalçın’ın derlemesine göre, IBM, Avrupa süpermarket devi Carrefour ile bu blockchain projesini kullanmak için anlaştı. Carrefour Blockchain program direktörü Emmanuel Delerm, “Bizim için, bu proje tüketici için bir anlam meselesi” diye tanımlıyor blockchain projesini. Platformun bütün üretici ve tedarikçileri kapsayacak şekilde genişletmek istediklerini belirtiyorlar. Bu tüketici odaklı proje bütün süreçlerin paylaşımı için ortak bir bilgi ve deneyim ağı kurulmasını sağlıyor. Carrefour, IBM Food Trust tedarik zinciri uygulamasını kullanan en yeni gıda şirketi. Diğerler şirketler arasında Nestle, Dole Food, Tyson Foods, Kroger, Unilever ve Walmart en önemlileri sayılabilir.
GERÇEK ÖLÇEKTE İLK ÜRETİM PROJESİ
IBM’in bir yıldan fazla süredir çalıştığı işleri anlatan IBM’in Blockchain Çözümleri Başkan Yardımcısı Ramesh Gopinath; “IBM Food Trust, gerçek ölçekte ilk üretim blockchain projesidir ve nihayet ürünü geniş çapta kullanıma sunmak için çok heyecanlıyız” diyor. IBM Food Trust ticari teklifinin temel dayanak noktası olan tedarik zincirindeki öğeleri geriye ve ileriye doğru izleme kabiliyetidir. Örneğin bu bir bebek maması markasındaki elmanın belirli bir parti ve meyve bahçesine geri döndürülmesi anlamına gelir; daha sonra, kirlenme durumunda, iz, etkilenebilecek tüm ürün yelpazesini hatırlamak için ileri gidebilir. Şimdiye kadar, 18 aylık testler sırasında defterde 3 milyon işlem gerçekleştirildi ve artık canlı sisteme aktarıldı. IBM Food Trust Blockchain ağı, Hyperledger Fabric blockchain protokolü kullanılarak geliştirilmiştir. Muhtemelen Hyperledger topluluğunun içinden çıkmış olabilecekleri de dahil olmak üzere, yarışta başka şirketler de olacaktır. IBM kendisi gibi olası Blockchain çözümleri üzerinde çalışan şirketleri hakkında birlikte çalışabilirliğin nihai bir hedef olması hedefleniyor.
TAVUK VE YURMURTA
Carrefour, süpermarket zincirinin bir yıldan uzun bir süredir kendi blockchain üzerine çalıştığı ve özellikle IBM’e geçmeden önce iç mühendis ekipleri kullandığı biliniyordu. Carrefour, hali hazırda üzerinde çalışmakta olan ürün yelpazesini genişletmek için, Fransa’nın Auvergne bölgesindeki serbest tavuk üretimini genişletti. “Bugün itibariyle Fransa’da üç ürünümüz var, bu yılın başından beri tüketiciye tüm bilgileri verdiğimiz domates, tavuk ve yumurtalar ve son zamanlarda da tavukları İtalya da ekledik” diye açıklıyorlar bu süreci. Blockchain üzerinde mevcut olan Carrefour Kalite Hatlarının yanı sıra, IBM Food Trust’ı uluslararası markaları da içerecek şekilde kullanmak ve organik ürünleri de sisteme eklemeyi planlıyor.
BÜYÜMEYİ BENİMSEMEK
Food Trust’a yeni katılan Topco Associates, 15 bin mağazası temsil ediyor, perakendecilere ait kooperatif Wakefern ise 50 üye şirketi ve 344 mağazayı temsil ediyor. Bu gelişmeler bize gösteriyor ki Food Trust hızla büyüme potansiyeli olan bir proje. Katılım ne kadar artarsa müşteri tarafında bilgiye ulaşmak ve şeffaflık o kadar yüksek olacaktır. Food Trust, IBM’in ana blockchain konularından biridir; Bir diğeri nakliye ve küresel ticaret alanında amiral gemisi platformu olan TradeLens projesi ve Maersk ile iş birliğidir. IBM ve Maersk bu proje ile uluslararası ticarette baştan sona şeffaflık yaratmayı hedeflerken aracıları ve evrak işini ortadan kalkması sürecin gelecek etkileri içinde yer alacaktır. Şimdiye kadar, TradeLens sadece Maersk ile iş birliğine gitmiş ve diğer taşıyıcılarla henüz çalışmamıştır. Food Trust projesinin gerçekleştirilmesi yapımı 18 ay sürdü ve normalde birbiriyle rekabet eden taraflar arasında TradeLens üzerinde iş birliği sağlanarak ilerleme kaydedildiği belirtildi. Gıda endüstrisinde Blockchain projeleri anlamında iş birliği sağlanmış olması kolektif bir çalışmanın ortaya çıkacağının, süreçlerin ve projelerin hızlı tamamlanabilmesi adına önemli bir gelişmedir