Best of the Best Otomobiller kategorimizde liste başında yer alan Bugatti Chiron’u yakından tanımak ister misiniz?
Bugatti, 2005’de Veyron’u çıkardığında araç, kısa sürede diğer tüm süper otomobillerin kıyaslandığı temel ölçüt haline gelmişti. 2010 Veyron 16.4 Grand Sport ise o kadar muhteşemdi ki ona “10 Yılın Otomobili” unvanını uygun görmüştük. Ve şimdi sekiz yıl sonra dünyanın zirvesine tırmanan yeni bir süper otomobil var: Bugatti Chiron.
1628 Nm’lik tork gücü ve 420 km/s maksimum hızına karşın Chiron’u kullanmak bir Bentley kullanmak kadar kolay.
Bu Molsheim Canavarı’nın (Molsheim, Fransa’nın kuzeydoğusunda Bugatti’lerin üretildiği küçük kasabanın adı) baz fiyatı yaklaşık 3 milyon dolardan başlıyor. Özellikleri, birini gerçekten kullanabilecek kadar şanslı bir avuç insan için bile fazla akademik kalıyor. Selefiyle karşılaştırıldığında, üretilmesi planlanan 500 örneğinin 300’den fazlası satılan Chiron’un çıtası hayli yüksek. Daha güçlü motor, daha fazla tork, düşük understeer (önden kayma) ile daha hızlı ve hafif yol tutuş tepkisi barındırıyor. Ayrıca dudak uçuklatacak kadar hızlı ama göz kamaştırıcı ivmelenmesi, Chiron’un karakterinin sadece bir yüzü. Muazzam hava hacminin dörtlü turbo şarja aktarılması ve aynı anda sekiz litrelik W-6 motorunun ürettiği korkunç ısının atılması gerektiğinden, teknik açıdan 1500 bg’lik bir süper otomobil tasarlamak gerçekten zor. Böyle bir yaratığı sürülebilir hale getirmekse zorluğun daniskası.
Ancak 1628 Nm’lik tork gücü ve 420 km/s maksimum hızına karşın Chiron’u kullanmak bir Bentley kullanmak kadar kolay. Bu büyük GT’yi diğer süper otomobillerden farklı kılan da sürüş rahatlığı zaten. Sağır edici egzoz sesi, omurgayı hoplatan süspansiyon, ameliyathane çeliği veya soğuk karbon fiberle donatılmış klostrofobik bir kabini yok. Tam tersine Chiron’un kabini basit lükse örnek teşkil ediyor. Ve bir süper otomobile yakıştırılacak son sıfat ‘basitlik’ olsa da, tasarımcıları öyle görünmesini sağlıyor. Belki de her şeyden önemlisi de bu…