ÇOCUKLARA CİNSEL BİLGİLER NASIL VERİLMELİ?

ThinkstockPhotos.com Image Number: 
522098807

 

Çocukların gelişim dönemlerinin her aşaması anne babalar için ayrı ayrı önem arz ediyor. Doğduğu andan itibaren bebeklerinin gelişim dönemine ait beslenme, yürüme, konuşma gibi pek çok konuda kaygılar yaşıyorlar. Ama sanıyorum en zorlandıkları iki dönem var ki bu dönemlerde kaygıları bir kat daha artıyor. Bu dönemlerden ilki çocukların cinsiyetlerini keşfetmeye başladıkları 3 yaş civarı, ikincisi ise cinselliği ve cinsel kimliklerini keşfetmeye başladıkları ergenlik dönemi.

3 yaşından itibaren çevresinde olup biten her şeyi sorgulamaya başlayan çocuklar, “Neden benim de kardeşiminki gibi pipim yok?”, “Babamın neden memeleri yok?” ya da “Bebek annesinin içine nasıl girer?” gibi cinsel organlara ya da cinselliğe dair sorular sormaya başlıyorlar. Çoğu anne baba bu sorulara nasıl cevap vereceğini bilememenin kaygısını yaşıyor.

Geçen ay bir anne utana sıkıla şöyle bir soru sordu: “4 yaşında bir kızım ve 11 yaşında bir oğlum var. Televizyonda izledikleri filmlerden, dizilerden etkilenip de mi soruyorlar bilmiyorum ama bize cinsellikle ve cinsel organlarla ilgili sorular sorup duruyorlar. Bu konuyu onlarla konuşmak çok zor, nasıl cevap vereceğimizi bilmiyoruz. Eşime sen konuş dediğimde, ‘Ben babayım, çocuklarla böyle konuları babalar konuşmaz, anneler konuşur. Biz nasıl arkadaşlardan öğrendiysek, onlar da öyle öğrensinler’ diyor. Bunları konuşmak için daha çok erken değil mi?”

Anne babaların kafası oldukça karışık. Aslında çocukların cinselliğe dair sorular sormaya başladığı andan itibaren cinsel eğitim verilmeye başlanabilir. Çünkü bu bilgilendirmeler hem çocukların kız ve erkek rollerini kabul etmelerine yardımcı olacaktır hem de yaşlarına uygun ve doğru bilgiler ile arkadaş, internet gibi başka kaynaklara yönelmeleri engellenmiş olacaktır. Bu yüzden çocuğunuza cinsel eğitim vermeye 3 yaşında başlayabilirsiniz.

Çocuklara cinsel eğitim verilirken onların soru sorduğu zaman beklenmeli ve sadece merak ettikleri soru kadar bilgi verilmeli. Çünkü yaşlarından fazla bilgi çocukların kafasını karıştırabilir, ürkmesine neden olabilir. Sade bir dille, rahat, utanmadan, kısa ve gerçek cevap verilmelidir. Soru sorduğundaysa, kendini suçlu hissetmemesi için asla kızılmamalı ve azarlayıcı tepkiler verilmemelidir. Örneğin 3-6 yaş arasındaki çocuğunuzun, “Neden benim de kardeşiminki gibi pipim yok?” sorusuna, “Kızlar ve erkekler ayrı yaratılmışlardır. Kızların erkeklerinki gibi cinsel organı vardır ve farklı yönlere doğru gelişmiştir. Kızlarınki içe doğru, erkeklerinkiyse dışa doğru gelişir” diyebilirsiniz. “Babamın neden memeleri yok?” sorusunaysa, “Yalnız annelerin memeleri olur, çünkü yeni doğan bebeklerini buradan emzirerek beslerler” diye yanıtlayabilirsiniz. En sık sorulan sorulardan biri olan “Bebek annesinin içine nasıl girer?” sorusuna ise şu yanıtı verebilirsiniz: “Bütün kızların ve annelerin içinde küçük yumurtalar vardır. Bir kadın anne olmak istediği zaman bu yumurtalar annenin karnının içinde uterus (rahim) denen özel bir yerde bebeğe dönüşmeye başlar. Bebek burada özel bir şekilde beslenir ve bir okul yılı kadar süre geçtikten sonra dünyaya gelir.”

6 yaşındaki çocuklar genellikle cinsel ilişki ile ilgili ayrıntıları almaya hazır değildir. Çocuğunuz 7-8 yaşlarına geldiğinde, babanın içindeki bir tohumun annenin içindeki yumurta ile birleştiği ve bunun bebeğin gelişimini başlattığı söylenebilir. Bu birleşmenin nasıl olduğu ise “Anne babanın yan yana yatması ve sevgi dolu olmaları” şeklinde açıklanabilir. Çocuklarınızla cinselliği konuşabilmek için aile içinde hoşgörü, paylaşım ve güven duygusu gelişmiş olmalı.

– Obengül Ejder, Aile Terapisti ve Psikoterapist, “Anne Büyüyorum Bana Yardım Et” kitabının yazarı

 

 

Kaynak: http://www.psychologies.com.tr/cocuklara-cinsel-bilgiler-nasil-verilmeli/

Görüntülenme Sayısı:
786
Kategoriler:
Aile & Çocuk

Yorumlar yapılamaz.