“TABLETİN BAŞINDAN KALDIRAMIYORUM”

cocukvetablet

 

Tablet, oyun konsolu, bilgisayar; çocuğunuz video oyunlarına bağımlı halde bir ekrandan diğerine atlayıp duruyor. Siz ise bu duruma dayanamıyor ve telaşlanıyorsunuz. Onu ekranın başından nasıl kurtarabilirsiniz?

Yazı: Anne LANCHON

Çeviri: Serra AKYÜZ

Psikiyatr ve Psikoterapist Serge Tisseron, çocukların aşırı derecede video oyunu oynamalarının bir hastalıktan ziyade eğitimle düzeltilebilecek kötü bir alışkanlık olduğunu vurguluyor. “Çocuğun boş zamanlarının vazgeçilmezi olan, kendi içinde strateji, yaratıcılık, işbirliği gibi önemli eğitici öğeler de barındıran bu eğlence kaynağına savaş açmaktansa, çocuğunuzu yönlendirerek kendi tarafınıza çekmek ve bu şekilde ekranın onu ele geçirmesini engellemek daha yerinde olacaktır.” Ona kendi düzenini kurmayı öğretin. Ekran başında geçireceği süreyi sınırlandırın. Yaşına göre ekran başında geçirmesi gereken uygun süreyi belirleyin. Mesela 9 yaş için yaklaşık bir buçuk saat uygun bir zaman. Bu süreye sadık kalmasını sağlayın. Eğer bir saatini oyun konsolu başında geçirdiyse, televizyona bakmak için sadece yarım saati kaldığını bilmeli ve bununla yetinmeli. Çocuğunuz ödev yapmanın çok önemli olduğunun, ayrıca uykusunu tam anlamıyla alabilmesi için akşamları video oyunu oynamaması gerektiğinin bilincinde olmalı.

Tisseron’a göre, çocuğun oyun oynarken duyduğu heyecanın kaynağı esasında oyunun kendisi değil, içinden taşmaya hazır duygulanımlarını ve enerjisini ekran başından kalkmadığı için dışarı atamıyor olması. Aynı durum futbol maçı izleyenler için de geçerli. Altını çizdiğimiz gibi çocuklar için uyku yeri doldurulamaz bir önem taşır.

Çocuğunuzun koyduğunuz kuralları çiğnemesini engellemek için gerekirse yatak odasında video oyunu oynamasını yasaklayın ve akşamları evdeki internet bağlantısını kesin. Evdeki büyükler de dahil olmak üzere herkesin yatmadan önce telefon ve tabletlerini mutfağa bırakması denenebilecek bir diğer yöntem. Çocuğunuza başka etkinlikler önerin. Video oyunlarına yönelik tutkusunun altında, bu tarz oyunların kolayına gelmesi, sıkıntı veya soyutlanma ihtiyacı gibi nedenler olabilir. Onu sinemaya, yüzmeye götürün. Onunla tenis veya kutu oyunları oynayın. Eve arkadaşlarını daha sık çağırın. Eğer arkadaşlarıyla illa video oyunu oynayacaksa mümkünse farklı bir tanesini oynasın. Bu şekilde çocuğunuz yeni zevk kaynakları keşfedecek, arkadaş çevresini genişletecek, yaratıcı ve sosyal anlamda başka yeteneklerini geliştirecek ve bu yeteneklerini hem yaşıtlarıyla hem de sizinle paylaşmış olacak. Serge Tisseron, “Çocuğa farklı etkinlikler önermek onun gelişimine katkı sağlar ve tutkusunu sizinle paylaşmasına aracı olur. Bu yöntem aşırı video oyunu oynamasıyla savaşmanıza kıyasla daha faydalı olacaktır” diyor.

Çocuğunuza oyunlarında eşlik edin. Bu en sevdiği alanda onun yanında olmanızın zararı değil, bilakis yararı olur. Ona, “Neden Sims değil de Minecraft oynuyorsun?” gibi beğenileri hakkında sorular sorun, ekran karşısındaki tepkilerini gözlemleyin. Anlatım yeteneğini harekete geçirebilmek için oynadığı oyunu anlatmaya teşvik edin. Çocuğunuzun boş zamanlarını doldurduğu bu en sevdiği etkinliğe ilgi göstermeniz onun eleştirel yönünü geliştirir ve ona iyi gelir. Üstelik artık işin içyüzünü bildiğiniz için onun seçimlerini yönlendirmeniz de mümkün olur. Beraber video oyunu oynarken gülmekten çatlayacak olmanız da cabası!

 

 

Kaynak: http://www.psychologies.com.tr/tabletin-basindan-kaldiramiyorum/

Görüntülenme Sayısı:
716
Kategoriler:
Aile & Çocuk

Yorumlar yapılamaz.