Batan İspanyol Gemisinin Milyon Dolarlık Malları

Batan Geminin Milyon Dolarlık Malları

Define avcılarının 1715 yılında Florida açıklarında batan İspanyol yük gemisinden çıkardıkları altın sikkelerden bir bölümü.

Dalgıçlar, 300 yıl önce bir tayfun sırasında batan İspanyol filosunda altın buldu. 

Batık sever dalgıçlar, 1715 yılından kalma İspanyol hazine filosunun sancak gemisi Capitana’da büyük bir yıldönümü hediyesi buldu. 52 altın sikke, 12 metre altın zincir, 110 gümüş sikke ve düğmeden oluşan hazinenin toplam değeri bir milyon doları aşıyor.

Aslında 17 Haziran’da yapılan keşif bir ayı geçkin süredir gizli tutuluyordu. Dalışın başkanlığını yapan Floridalı Eric Schmitt ve ailesi, hazine buldukları haberini filonun Florida açıklarında batmasının 300’üncü yıldönümüne denk getirmek için beklemişlerdi.

On bir gemi, Yeni Dünya’daki İspanyol sömürgelerinden Avrupa’ya altın, gümüş ve başka değerli kaynaklar taşıyan İspanyol Tierra Firme ve Yeni İspanya filolarına aitti.

East Carolina Üniversitesi’nden deniz arkeoloğu Jennifer McKinnon, bu yılın başlarında yapılan bir röportajda “Tierra Firme filosu Güney ve Orta Amerika’ya hizmet veriyordu,” diye açıklamıştı. Bu keşif çalışmasında yer almayan McKinnon’a göre filo, “malların İspanya’ya getirilmesinin yanı sıra Yeni Dünya’ya Eski Dünya ürünlerini sağlamakta da hayati bir öneme sahipti.”

Gemiler, İspanya’ya geri dönerken Florida açıklarından geçtikleri sırada 30-31 Temmuz 1715’te yakalandıkları bir kasırga yüzünden batmışlardı.

Schmitt ve ailesi, batıklarda arama yapma hakkını elinde bulunduran 1715 Fleet-Queens Jewels LLC adlı Florida menşeli şirketle yaptıkları anlaşma uyarınca, 1715 tarihli gemilerde birkaç yıldan bu yana araştırma yapıyorlardı.

Beklenmedik Yük

Schmitt ve ekibi bu tür çalışmalardan çoğunlukla eli boş dönüyor. “Genelde çukurlar kazıyor ve bira kutuları buluyoruz,” diyor batık dalgıcı.

Ancak bu kez, Florida’nın Fort Pierce kentindeki bir kumsalın 300 metre açıklarında 4,5 metre derinlikte şans dalgıçların yüzüne gülmüş.

O günün de her zamanki gibi başladığını söylüyor Schmitt. Ancak sabah saat 9-9.30 arası deniz dibindeki kumu temizlerken altın bir sikke çıkmış karşısına. Kumda biraz daha kazı yapan dalış ekibi sonunda hazineyi keşfetmiş. “Tek kelimeyle gerçeküstüydü,” diyor Schmitt. Keşfi bildirmek üzere 1715 Fleet-Queens Jewels kurucularından Brent Brisben’i aramış. “Müthiş şaşırmıştım,” diyor Brisben. “Heyecandan titremeye başlamıştım.”

Brisben ve şirketi adına çalışan dalgıçlar, 2010 yılından bu yana batıklarda araştırma yapıyorlardı. Ancak bu buluntu, “miktar ve enderlik açısından muhtemelen en büyük keşif,” diye belirtiyor Brisben. Altın sikkeler arasında, 500 bin dolar değerindeki Tricentennial Royal olarak bilinen son derece nadir bir çeşit de bulunuyor.

O dönemlerde sıradan sikkelerin kaba olduğunu söylüyor Brisben. Sikke imalatçıları, ağırlığa ve altın ya da gümüşün kalitesine daha çok önem veriyorlardı. Ama “’Kraliyet’ adı verilen belli sayıda sikkeyi kusursuz yapıyor ve bunları krala sunuyorlardı.”

Ganimet Paylaşımı

Schmitt ve ekibi, milyon dolarlık hazineyi ortaya çıkardıkları alanda çalışmaya devam etmişler. Biraz daha gümüş sikke, düğme ve birkaç şamdan bulmuşlar. Ama hiçbiri ilk buluntunun üzerine geçememiş.

Tüm buluntular, ABD Güney Florida Bölge Mahkemesi’nin yetki alanı ve Brisben’in şirketinin koruması altında. Florida eyaleti, Brisben ya da onlara bağlı çalışanların bulacağı her şeyden yüzde 20 pay alma hakkına sahip.

Florida her yıl, ekiplerin çıkardığı buluntuları incelemek ve müzelere ayrılacak parçalar için mahkemeye talepte bulunmak üzere görevliler yolluyor. Mahkeme talebi yerinde bulursa, şirketin istenen parçaları teslim ettiğini söylüyor Brisben.

Bu keşifte, eyalet kendine düşen payı aldıktan sonra Brisben ve Schmitt ailesi geri kalanı eşit olarak paylaşacak.

 

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/batan-geminin-milyon-dolarlik-mallari/2535

Görüntülenme Sayısı:
645
Kategoriler:
Çevre · National Geo · Tarih

Yorumlar yapılamaz.