Ateş Gökkuşağı

 

'Ateş Gökkuşağının' Sırrı

ABD’nin Güney Carolina eyaleti semalarında görülen ateş gökkuşağı, sıradışı atmosfer koşullarının bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu renkli gösteri, nadir görülen bir doğa olayı.

Rengarenk bir “ateş gökkuşağı” geçen hafta gökyüzünü ve interneti şenlendirdi. Bu nadir fenomen, adındaki çağrışımın aksine son zamanlarda ABD’de yaşanan orman yangınlarından dolayı oluşmuş değil. Nedeni, doğal güçlerin atmosferde özel bir şekilde bir araya gelmesi.

Teknik adı ufuk çevresi yayı olan ateş gökkuşağı, ışığın yüksek irtifadaki sirüs bulutlarının içinden geçmesiyle oluşuyor. Fotoğraftaki bulut, geçtiğimiz Pazartesi Güney Carolina semalarında bir saat boyunca izlendi, bolca fotoğrafı çekildi ve Instagram’a yüklendi.


Geçtiğimiz hafta Güney Carolina’da meydana gelen ateş gökkuşağı. Fotoğrafı Carole Rich Williams adlı Instagram kullanıcısı çekip yükledi.

Ateş gökkuşağı sadece güneşin gökyüzünde çok yükseklerde olduğu durumlarda (ufkun 58° üzerinde) meydana geliyor. Ve buna ek olarak, sirüs bulutlarını oluşturan altıgen buz kristallerinin yere paralel kalın plakalar şeklinde yerleşmiş olması gerekiyor.

Işık böyle bir buz kristalinin üst yüzeyinden dikey olarak girip alt yüzeyinden çıktığında, prizmadan geçen ışık durumunda olduğu gibi kırılıyor, yani yön değiştiriyor. Sirüs bulutundaki kristaller gerektiği gibi yerleşmiş olursa bir renk tayfı ortaya çıkıyor.

Bu fenomen, fırtına sonrasında kümülüs bulutlarının üzerinde oluşan ve “gökkuşağı bulutu” –ve bazen yanlışlıkla ateş gökkuşağı– da denilen sedef bulutlara benziyor. Sedef bulutları, hızla yukarı itilen havanın soğuması ve genleşmesiyle oluşuyor. Yoğunlaşan su damlaları prizma işlevi görerek kümülüs bulutu üzerinde gökkuşağından bir şapka oluşturuyor.

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/ates-gokkusaginin-sirri/2561

Görüntülenme Sayısı:
678
Kategoriler:
Bilim · National Geo

Yorumlar yapılamaz.