ABD’nin Tennessee eyaletinde, yer değiştirmek için havaya iplik atan genç örümceklerin planı sert rüzgârlar tarafından bozuldu.
Yer yer örümcek yağışlı bulutlu bir güne ne dersiniz?
Milyonlarca örümceğin uçmaya çalışırken yerleri ağlarıyla kapladığı Tennessee’nin Memphis şehrinde hafta başında hava işte tam böyleydi.
Örümcekler, bir bölgede yaklaşık 1 kilometrelik kesintisiz bir ipeksi örtü oluşturmuşlardı. Bölge sakinlerinden bazıları örümceklerin istilasından şikayetçiydi. Civarda yaşayan Debra Lewis, WMC Action News televizyonuna yaptığı açıklamada, “Hepsi havada, her tarafa uçuyorlar,” diyordu. “Korku filmi gibi.”
Ohio’daki Akron Üniversitesi biyologlarından örümcek ağı uzmanı Todd Blackledge,
örümceklerin birdenbire ortaya çıkışının korkulacak bir şey olmadığını söylüyor. “Eğer yere eğilip baksanız bu örümceklerin kendi halinde yaşadığını görürsünüz ,” diyor. Blackledge eldeki fotoğraflardan örümceklerin türünü belirleyemese de ağ ören ve Linyphiidler (“örtü ören”) örümcekler olabileceğini söylüyor.
Milyonlarca genç örümcek, ilkbahar ve sonbaharda yaşam alanlarının en yüksek noktasına çıkıp –çit direği ya da uzun bir bitki– hava akımlarında uçmalarını sağlayan ipek iplikler atıyor.
İplerin “sıcak hava balonu” gibi işlev gördüğünü söylüyor Blackledge. Dolayısıyla bu olaya balon uçuşu adı veriliyor. Bunun anlamı şu; örümcekler, “rüzgâr kendilerini nereye götürürse oraya gidiyor” ve böylece yayılıyor.
Havada uçan örümceklerin büyük kısmı, yırtıcılar tarafından mideye indiriliyor ya da kötü hava koşullarından dolayı yolculuk sırasında ölüyor. Ancak yeni bir mekâna yerleşmek için çok az sayıda örümceğin hayatta kalması yeterli.
Milyonlarca genç örümcek, ilkbahar ve sonbaharda yaşam alanlarının en yüksek noktasına çıkıp –çit direği ya da uzun bir bitki– hava akımlarında uçmalarını sağlayan ipek iplikler atıyor.
Örümceklerin bu inanılmaz göçü gerçekleştirmek için rüzgârın yardımına da ihtiyacı var. İşte Tennessee’de eksik olan şey buydu.
Blackledge, Memphis’ten gelen fotoğraflarda görülen örtü benzeri “ağın” aslında ağ olmadığını tahmin ediyor. Bunlar gerçekleşemeyen balon uçuşlarının göstergesi.
Yukarı doğru hava akımı yaratan yüksek zemin ısısı gibi uygun hava koşullarıyla harekete geçen genç örümcekler, balon uçuşu yapmak amacıyla iplerini aşağı yukarı aynı zamanda havaya fırlatıyor.
Örümceklerin hangi tür olduğunu söylemek zor ama bir uzmana göre ağ ören örümcekler veya Linyphiidler (“örtü ören”) olabilir.
Ancak sıradışı güçlü esintiler, bu ipleri tekrar tekrar çimenlerin üzerine geri atarak dolaşık bir örtü yaratıyor.
Zemindeki genç örümcekler “insanları ısırmakta zorlanacağı gibi zehirli de değiller, bu yüzden endişelenmemek gerekir,” diyor Blackledge. “Muhteşem bir doğa tarihi olayı örneği bu.”
Örümcek Yağmuru
Bu tür toplu balon uçuşu olayları sadece ABD’de yaşanmıyor. Kuzey Yarıküre’nin başka yerlerinde –örneğin İngiltere’de– görüldüğü gibi, Avustralya’da da belli aralıklarla meydana geliyor.
Örümceklerin balon uçuşu yapmasının nedeni sadece alıp başlarını gitmek değil. Doğal felaketlerden kurtulmak için de bu yola başvuruyorlar. 2012’de Avustralya’da yaşanan rekor yağışlar, toplu bir balon uçuşu olayına neden olmuştu.
Örümceklerden korkuyorsanız bunu izlemeyin. 21 Nisan 2015: Güney Avustralya’da çekilen video, fırçayla ezilen anne örümcekten fırlayan yüzlerce kurt örümceği yavrusunu gösteriyor.
O olayda balon uçuşu örümceklere, “kesinlikle boğulacakları bir yerden kaçma şansı vermişti,” diyor Georgia Üniversitesi onursal entomoloji profesörlerinden Robert Matthews.
Her tarafa yayılmış ağ örtüsü örümcek fobisi olanlara iğrenç gelebilir. Ama Matthews, bu etkileyici olayın “örümceklerin ipleriyle yapabilecekleri şeylerin çeşitliliğini” gösterdiğini belirtiyor.
Bu tür toplu balon uçuşu olayları İngiltere ve Avustralya’da da gözlemlendi.
“Örümcek ağı evrimde önemli bir dönüm noktası,” diyor. “Ve aynı zamanda örümceklerin neden bu kadar başarılı bir takım olduğunun da göstergesi.”
Christine Dell’Amore makaleye katkıda bulunmuştur.