Yolların Trajedisi

Yoldaki Trajedi

Libya’dan yola çıkan göçmenler, Akdeniz’in ortasında İspanyol sivil toplum kuruluşu Proactiva Open Arms tarafından kurtarılmayı bekliyor.

Tüyler ürpertici fotoğraflar, umutsuzca Akdeniz’i geçmeye çalışan bir göçmen teknesinde yaşananlara ışık tutuyor.

Teknedeki duygu umuttan trajediye dönmüştü. Libya’nın kuzey kıyılarından hareket eden yüzlerce göçmen -ve kapasitesinin beş katı kadar insan almış tekneleri- kurtarıcılar tarafından fark edildiğinde kıyıdan yalnızca 12 mil açılabilmişti. Teknedeki kalabalığın içinde 32 tane de ceset vardı.


Ahşap bir tekne ve daha ufak birkaç bot, Libya’dan İtalya’ya gitmek isteyen yüzlerce göçmeni taşıyordu. 

Kurtarıcı teknede Agence France-Presse fotoğrafçısı olan Aris Messinis de yer alıyordu. Messinis, İspanyol yardım kuruluşu Proactiva Open Arms ile birlikte olay yerine vardığında göçmenlerin birçoğu avazı çıktığı kadar bağırmaya başlamış. Kimileri de suya atlamış.


Göçmenler, çoğu suda boğularak veya teknede nefessiz kalarak hayatını kaybeden diğer yolcuların üzerinden atlıyor.


Yardım kuruluşu yedek botlar ve malzemeler ile kendilerine ulaştığında göçmenler Libya kıyılarından 12 deniz mili uzaklaşmıştı. 


Sıklıkla Afrika ve Ortadoğu’dan gelen aşırı kalabalık tekneleri durduran yardım işçileri denizdeki bir göçmeni kurtarıyor. 


Kendileri de kurtarılmayı bekleyen göçmenler, bir çocuğu boğulmaktan kurtarmaya çalışıyor.

“Onları sakinleştirmeye çalıştık. Teknelerine ip atıp onları kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgeye çekmek istedik,” diyor Messinis. “‘Atlamayın, atlamayın!’ diye bağırıyorduk ama büyük bir panik içindelerdi.”

2015 ve 2016 yıllarında Afrika ve Ortadoğu’nun istikrarsız insanı ve siyasi şartlarından kaçan mültecilerin sayısında ani bir yükseliş yaşandı. Geçtiğimiz yıl bir milyondan fazla mülteci Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Türkiye’yi geride bırakarak deniz yoluyla İspanya, İtalya ve Yunanistan’a ulaşmaya çalıştı. Deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşanların sayısı 2016’da yaklaşık 300.000’e geriledi, ancak bu rakam hâlâ tarihi ortalamaların üzerinde. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre son 20 ayda 3521 kişi Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldü veya kayboldu.


Mülteciler 4 Ekim 2016 tarihinde Akdeniz’de, Libya’nın 12 deniz mili kuzeyinde Proactiva Open Arms adlı STK tarafından kurtarılmayı bekliyor. 

Salı günü Libya açıklarında -büyük siyasi istikrarsızlık nedeniyle Libya, Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecilerin sıklıkla kullandığı bir rota haline geldi- yaşanan olay güzel bir havada, büyük umutlarla başlamış. Ancak kurtarıcılar tekneleri güvenceye alana kadar onlarca mülteci boğularak veya böylesi bir kalabalıkta nefessiz kalarak yaşamını yitirmişti.


İspanyol STK Proactiva Open Arms’ın üyeleri sedyeyle cesetlerden birini tahliye ediyor. 

Messinis manzaranın kendisine yüzlerce yıl önce Afrika’dan gelen aşırı kalabalık köle gemilerini anımsattığını söylüyor. Bu tekneler farklı bir çağda ve farklı bir bağlamda var olsalar da durumun çok da farklı olmadığını söylüyor. “İlk kez olmuyor bu,” diyor. “Ve muhtemelen son kez de olmuyor.”


Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybeden 29 göçmenin ve mültecinin cesetlerini taşıyan bir filika, bir kurtarma botunun arkasına bağlanmış, çekiliyor. 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/yoldaki-trajedi/3840

Görüntülenme Sayısı:
483
Kategoriler:
Çevre · National Geo

Yorumlar yapılamaz.