Cennette Yeni Bir Yüz

Cennette Yeni Bir Yüz

Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Türkiye’nin 486. kuş türü bulundu: Basra kamışçını. 

Türkiye’de daha önce görülmemiş ve küresel çapta soyu tehlikede olan Basra kamışçını (Acrocephalus griseldis), ülkenin önemli kuş cennetlerinden ve Doğu Anadolu’nun en çok kuş türü kaydedilmiş noktası olan Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nde halkalandı. Aras Nehri Kuş Cenneti’nin 290., Iğdır’ın 328. ve Türkiye’nin 486. kuş türü olan Basra kamışçını, Türkiye’de düzenli görülen büyük kamışçının (Acrocephalus arundinaceus) yakın akrabası. Tüm ölçümleri alınan ve halkalanan Basra kamışçını, Iğdır’ın Tuzluca ilçesinin Yukarı Çıyrıklı köyündeki Aras Nehri Kuş Cenneti’nin sazlıklarında başarılı biçimde doğaya geri bırakıldı.

KuzeyDoğa Derneği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Utah, Koç, Kafkas ve Iğdır üniversiteleri ve de düzinelerce ülkeden gelen yüzlerce gönüllünün 13 yıl içinde gerçekleştirdiği yaklaşık 1800 saha çalışması sonucu, Iğdır’daki Aras Nehri Kuş Cenneti’nde yüz bine yakın kuş halkalandı ve 290 farklı kuş türü kaydedildi. Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, “Bu muhteşem kuş cennetinde, hem de 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nde Türkiye için yeni bir kuş türü tespit etmek çok büyük bir mutluluk oldu,” diyor. “Bu da bir kez daha, Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nin kuşlar ve genel olarak biyoçeşitlilik için küresel önemini ve acilen korunması gerektiğini gösterdi.”

Basra kamışçını Güneydoğu Irak’ta, Bağdat ve Basra arasındaki Mezopotamya sazlıklarına ürüyor ve Doğu Afrika’da kışlıyor. Irak’taki sulak alanların büyük çapta yok edilmiş olması, bu kamışçın türünün karşılaştığı yok olma tehlikesinin başlıca nedenleri arasında. “Aynı zamanda üreme alanlarının yok olması ve göç güzergâhı üzerindeki beslenme ve barınma alanlarının karşılaştığı insan baskısı da türü tehdit eden başlıca nedenler arasında yer alıyor,” diyor Şekercioğlu. Dünya’da yalnızca 438 bin kilometrekareye yayılan türün günümüzdeki nüfusu 10 bin bireyden az. “Bu kuşun yaşam alanı sulak alanlar olduğu için, ülkelerin su politikaları da türün nüfusu üzerinde büyük etki sahibi oluyor.”

 

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/cennette-yeni-bir-yuz/3956

Görüntülenme Sayısı:
450
Kategoriler:
Çevre · National Geo

Yorumlar yapılamaz.