MASAJ VE FAYDALARI!

Kendinizi şımartmak için yaptırdığınız masajların aslında beden, ruh ve zihninize terapötik bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Özellikle mevsim geçişlerinde masaj yaptırmanın bizi ne kadar iyi hissettirdiği aşikar. Çoğu zaman bir lüks olarak gördüğümüz ve kendimize bir ‘ödül‘ vermek için yaptırdığımız masajlar aslında dünya üzerindeki en eski şifa yöntemlerinden biri. Hayat kalitemizi artıran masajlar stresi azaltıyor, çeşidine göre bedeni yatıştırıyor ya da canlandırıyor, içsel denge ve uyumu yakalamamıza yardımcı oluyor.

 

Masajın terapötik yönü

Uzun yıllardır çeşitli spa merkezleri, oteller ve masaj merkezlerinde uygulanan masajlara bir şekilde kulak aşinalığımız var. Ama bunların yanı sıra bir de son yıllarda sıklıkla duyduğumuz ‘masaj terapisi‘ konusu var. Kendisi bir masaj terapisti olan Pınar Korun, masaj ve masaj terapisi arasındaki farkı anlamamız için konuya açıklık getiriyor: “Bedende enerjinin düzgün akması ve böylece bütüncül bir iyilik haline ulaşılmasını hedefleyen masaj uygulamalarına ‘masaj terapisi’ diyoruz. Gündelik yaşamın koşulları ve geçmiş travmalar bedende blokajlar yaratır, bedenin hastalanmasının önemli faktörlerinden biri budur. Masaj yoluyla bedeni ve dolaylı olarak ruhu bu etkilerden sağaltmayı hedeflediğimiz için ‘terapi’ diyoruz. Masajla kişinin ‘kendi kendini iyileştirme gücü’nü harekete geçiririz. Masajın terapötik etkisi bu şekilde gerçekleşir.”

Aslında her masajın bedeni, zihni ve ruhu rahatlatan bir yanı olsa da masaj terapilerinde, otel ve spa’larda uygulananlardan farklı olarak terapistin de enerjetik açıdan sürece dahil olduğu derin bir çalışma söz konusu oluyor. Masaj terapisinde terapist, masaj alan kişide bedenden zihin ve duygulara uzanan bir rahatlama ve denge halini hedefliyor.

Pınar Korun, bedenimiz, ruhumuz ve duygularımızın sürekli iletişim halinde olduğunun altını çiziyor:“Birinin mutsuzluğuna diğeri kayıtsız kalamaz. Fiziksel olarak gergin, sıkışmış hissediyorsak, kendimizi mutlu ve dingin hissetmemiz zaman içinde imkansızlaşır. Aynı şekilde sürekli bir hal alan duygusal gerginlikler de bedende rahatsızlık, tutulma ve ağrılarla ifade bulur.” Günümüzde pek çok kişi, vücut ağrılarına destekleyici ya da alternatif ve doğal bir şifa yöntemi olarak masaj terapisinden faydalanıyor. Ancak masaj terapisi almak için illa fiziksel bir rahatsızlık ya da ağrı hissetmeniz gerekmiyor. Pınar Korun, sürmekte olan bir tedaviyi destekleyebileceği gibi, yaşam kalitesini artırıp daha iyi hissetmek isteyen herkesin masaj terapisi alabileceğini vurguluyor. “Yaşam ve çalışma koşulları birbirinden çok farklı olabilen müşterilerim sayesinde günümüzde herkesin masaj terapisine ihtiyacı olduğuna şahit oluyorum. Masaj terapisinin hangi sıklıkta yapılacağıysa tamamen kişiye özel olarak değişiyor.”

İhtiyaca yönelik terapiler

En popüler masaj terapilerinin başında tetik nokta masajı, derin bağ doku masajı ve refleksoloji geliyor. Bu terimler size hiçbir şey çağrıştırmıyor mu? Pınar Korun, ihtiyacınıza uygun masaj terapisini bulabilmeniz için bu terapileri kısaca açıklıyor:

Tetik nokta masajı: Çalışma koşulları, kazalar ve zorlayıcı spor faaliyetleri zamanla kaslarda düğümler oluşturur. Bu düğümler geçmeyen ağrılar, sürekli yorgunluk hissi, hareket kısıtlanması, bazı durumlarda mide bulantısı ve baş dönmesi şeklinde etkiler yaratır. Tetik nokta masajı, bu düğümleri açarak kasların normal işleyişine kavuşmasını sağlıyor.

Derin bağ doku masajı: Bağ doku ve kaslarda derinlemesine bir rahatlık yaratan, kasların normal düzleminde çalışmasını sağlayan, dolaşımı aktive eden ve toksin atımına yardımcı olan bir masajdır. Beden yoluyla zihin de rahatlar, dinginleşir.

Refleksoloji: Çin’de ve Hindistan’da yaygın olan, Kuzey Amerika yerlilerinin de kullanmış olduğu bir uygulamadır. Ayak ve eller üzerinde vücudun bir çeşit haritası, yani organların yansıdığı noktalar bulunur ve her organ yansıma alanıyla ilişki içindedir. Ağırlıklı olarak ayak üzerinde çalışarak vücut enerjisinin organlara yayılmasına ve bedenin dengesine kavuşmasına yardımcı olur.

“Mümkün olduğu kadar az, lazım olduğu kadar fazla”

Pınar Korun, masaj terapistlerinin temel prensibinin bu olduğunu belirtiyor. Eğer eğitimli bir terapiste masaj yaptırırsanız ve terapist sorun ve ihtiyacınızı net bir şekilde anlarsa, masajdan zarar görme olasılığınız epey düşük. Ancak bazen masajın istenmeyen yan etkilerini de hissedebilirsiniz. Bunlar geçici ağrı ya da rahatsızlık hissi, morarma ya da şişkinlik ve masaj yağına duyulan hassasiyetle alerjiden dolayı kaşıntı ve kızarma olabilir. Yine de masaj terapisi almayı düşünüyorsanız, şu uyarıları dikkate almanızda fayda var:

  • Pıhtılaşma ve trombosit bozukluğu olan ve kan inceltici ilaç kullanan kişilerin kuvvetli masajlardan kaçınmaları gerekir.
  • Vücudun kan pıhtısı olan, açık ya da iyileşen yara bulunan, deri enfeksiyonu olan, kemiklerin kanser ya da kemik osteoporoz sebebiyle zayıfladığı ya da yakın zamanda ameliyat geçirmiş bölgelerine masaj yapılmaması gerekir.
  • Masaj terapisi genel olarak kanser hastaları için güvenli olsa da derin ve yoğun baskı içeren masajlar için mutlaka önceden onkoloji uzmanına danışmak gerekir, çünkü tümöre direkt baskı uygulamak tavsiye edilmez.
  • Hamile kadınlar masaj terapisi almadan önce doktora danışmalıdır.

Pyramid of the stones isolated on white background

Masajınızı seçin

Diğer popüler masaj türleri hakkında da fikir sahibi olmak isterseniz, Wyndham Grand İstanbul Levent bünyesinde hizmet veren Qualitasspa’nın masaj terapilerine göz atabilirsiniz.

Qholistic Masaj

Özel tekniklerle yapılan, tüm masaj manipülasyonlarının karışımı olan bu uygulama vücuda ve zihne dinginlik veriyor, günün yorgunluğunu geride bırakmayı sağlıyor.

Anti-stres Masajı

Özel uygulama odasında termal suyla yapılan geleneksel kese, yağlı masaj ve ardından yapılan köpük masajı sağlığına kavuşmak isteyenleri arındırıyor ve dinlendiriyor.

İsveç Masajı

Kaslar üzerinde öfleraj, petrisaj, friksiyon ve vibrasyon teknikleri kullanılarak yapılan masaj, vücuttaki gizli stresi uzaklaştırıyor, dolaşımı düzenliyor ve kas gerilimini azaltıyor.

Derin Baskı Masajı

Sportif faaliyetler veya yoğun bir gün öncesi ya da sonrasında kişinin canlanmasını, dinçleşmesini sağlayarak yorgunluğunu gideren masaj, ayrıca şişlikleri önlemek, kas gerilmesini azaltmak, esnekliği artırmak ve sakatlıkları önlemek için uygulanıyor.

Sıcak Taş Masajı

Önceden ısıtılarak hazırlanmış sıcak volkanik taşlar tüm vücuttaki çakra adı verilen enerji noktalarına yerleştiriliyor. Taşların yardımıyla uygulanan masajla vücutta birikmiş olan negatif enerjinin atılması sağlanıyor. Yoğun bir rahatlama ve dinginlik hissi yaratıyor.

Selülit Masajı

Lenfatik sistemi uyaran ve harekete geçiren masaj, kan dolaşımını hızlandırarak ödem ve toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlıyor. Bu sayede selülit oluşumunu azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudu enfeksiyonlardan koruyor.

Baş ve Yüz Masajı

Kan dolaşımını hızlandırarak cilde sağlıklı ve canlı bir ışıltı kazandırıyor. Gergin kasları gevşetip yüzdeki yorgunluk ve güçsüzlük ifadesini siliyor. Asabiyet, baş ağrısı ve bitkinliği gidererek dinginlik ve rahatlama sağlıyor.

Geleneksel Kese ve Köpük Masajı

Türk hamamında yapılan Geleneksel Kese Ve Köpük Masajı, zararlı toksinlerin vücuttan atımını sağlıyor, cilt ölü derilerden derinlemesine arınıyor ve ardından yapılan köpük masajıyla rahatlama sağlanıyor. Gözenekleri açtığı için cilt canlılık ve parlaklık kazanıyor.

Bali Masajı

Geleneksel Bali tekniklerinin uygulandığı bu masaj, ılık yağla yapılıyor ve esnetme hareketleriyle vücudu ve kasları rahatlatıyor. Dinlendirici etkisi olan bir masajdır.

Thai Masajı

Geleneksel şifalı Tayland uygulamaları lif ve kasların gerdirilerek enerji akışının hızlandırılması mantığıyla birçok rahatsızlığın giderilmesinde kullanılıyor. Giyinik olarak yarı sert bir zeminde gerçekleşen masajda farklı germe, çekme, esnetme ve baskı hareketleri uygulanıyor. Esnekliğinin artması ve stresin azalması amaçlanıyor. Masaj iç organları uyararak vücudun enerji sistemini dengeliyor.

Balinese Shiatsu Masajı

Parmak ve avuç içleriyle uygulanan ve esnetme hareketleriyle zenginleştirilen masajda, terapist bedenin enerji kanallarını takip ederek akımın dengelenmesini sağlıyor. Balinese Shiatsu Masajı yağsız yapılıyor. Teknik, iğnesiz akupunktur olarak da tanımlanabilir. Uzakdoğu’da asırlardır kullanılan bu iyileştirme yöntemi geleneksel Çin sağlık tekniklerinden uyarlanmış. Bel, boyun, migren, eklem ve siyatik ağrıları, solunum ve sindirim problemleri gibi birçok sağlık sorununda iyileştirici etkiler sağlıyor.

 

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/sifa-icin-masaj/

Görüntülenme Sayısı:
730

Yorumlar yapılamaz.