TATLI KRİZİNE 4 FARKLI ÇÖZÜM!

Şekerli yiyeceklere hayır demek neden bu kadar zor? Neden bir türlü bırakamıyoruz? Peki bu sorunu nasıl çözeceksiniz? 

Masadaki kurabiyelere bakıp dururken kendinizi tutmakta zorlanıyorsunuz değil mi? Yalnız değilsiniz. Hepimiz tatlılara bayılıyoruz. Üstelik bu arzumuzun arkasında fizyolojik, mental ve duygusal nedenler yatıyor.

sekerleme-tatli

1- Hormonlarınız şekere bayılıyor

Aç olduğunuz zamanlarda, glukagon benzeri peptit, girelin ve insülin gibi sindirim sisteminizden salgılanan hormonlar sizi besinlerden enerji almaya yönlendirir. Bu hormonlar, açlığınızı, aşermenizi ve tokluğunuzu kontrol eden beyninize sinyaller yollar

Glikoz ya da fruktoz gibi şekerler, adeta benzin gibidir. Yakılarak size hızlıca enerji takviyesi sağlarlar. Fazla şeker tükettiğinizde ise ani enerji yükselmeleri deneyimlersiniz ve yedikçe yiyesiniz gelir.

Hamleniz: Öğünlerinizi ve atıştırmalıklarınızı protein gibi yavaş sindirilebilir enerji kaynaklarından oluşturun. Şeker çabucak enerjiye dönüştürülürken, yavaş sindirilenler enerji açısından sizi daha uzun süre idare edecektir. Hormonlarınız, beyninize yediği şeyin miktarından ve çeşidinden memnun olduğuna dair sinyaller yollayacak, buna bağlı olarak aşermeleriniz de azalacaktır.

beyin-tatli-glikoz

2- Beyniniz yakıt olarak glikoz kullanmaya programlı

İşin %95’inde beyniniz yakıt olarak glikozu kullanır. Diğer %5’lik kısım ise glutamin adı verilen bir amino asitten sağlanır. Canınız şekerli bir şeyler istediği zaman, beyninizde glikoz miktarı azalmış demektir. Daha fazla yakıt alabilmek için, biyolojik bir tepki verir ve canınız tatlı çekmeye başlar.

 

Hamleniz: Beyninizi tatlı yemek yerine glutamin içeren besinleri tüketerek kandırabilirsiniz.

koltuk-degnegi

3- Tatlıları duygusal destek olarak kullanıyorsunuz

Hayal görmüyorsunuz: O çikolata parçası gerçekten de dertlerinizi unutmanızı sağlıyor. Tatlılar, dopamin ödül sisteminden sorumlu olan hipotalamusta hedonik bir etki yaratır. Dopamindeki bu artış da duygusal acıya göndermede bulunuyor olabilir.

Alkol ve uyuşturucular da aynı dopamin ödül sistemini harekete geçirir. Bağımlılığın kaynağı da budur.

 

Hamleniz: Reaktif değil, temkinli yemeyi öğrenin. Yedikleriniz sizi yönetmesin. Bir sonraki gün için beslenme planı yapınç Hatta haftalık bile oluşturabilirsiniz. Öğünleriniz planlı olduğunda, hedefinizden şaşma ihtimaliniz azalır, şekerliler de dahil olmak üzere abur cubura düşkünlüğünüz de kesilir.

tatli-cocuk

4- Çocukluk alışkanlıklarını kırmak zor

Çocukken tatlılarla ödüllendirildiyseniz, tatlılardan mahrum kalmak bir tür ceza sistemi olarak uygulandıysa, ilerleyen yıllarda bu yasak tatlıdan haz almanız olası. Beyninizde de gittikçe bu tatlılara zafiyet oluşuyor.

 

Hamleniz: Ödül olarak seçtiğiniz tatlılar yerine sağlıklı aktiviteler seçin. Sıkı bir antrenmandan sonra güzel bir masaj olabilir. Tatlı krizleri geldiğinde başka bir şeyler yapmaya çalışın. Örneğin ayakkabılarınızı geçirin ve yürüyüşe çıkın. 15 dakika sonrasında modunuz düzelecektir.

 

 

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/tatli-krizlerini-engellemenin-4-akilli-yolu/

Görüntülenme Sayısı:
530

Yorumlar yapılamaz.