Telefon ile Konuşmaktansa Mesajlaşmayı Tercih Etmenizin 10 Nedeni

Klinik Psikolog Çift ve Aile Terapisti İrem Alişanoğlu Polat’a göre teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Her yaş grubundan, sosyoekonomik düzeyden insanın günlük rutininin olmazsa olmazı hâline gelen mobil teknoloji ve akıllı telefonların, temel iletişim alışkanlıklarını da değiştirdiğini görüyoruz.

MESAJLAŞMAYI TELEFONLA KONUŞMAYI TERCİH ETMEMİZİN 10 NEDENİ 32

Polat; “Pek çok genç artık iletişim için sanal ortamı ve mesajlaşmayı tercih ediyor” diyor ve devam ediyor; “Gençlerin teknolojiyle olan ilişkisi toplumda çoğu zaman olumsuz olarak algılanıyor. Fakat aslında mesajlaşmanın ve sanal ortamda iletişimde bulunmanın ilişkilere olumlu etkilerinin olduğuna dair pek çok bilimsel çalışma da var.” Madem durum böyle o hâlde ben de soruyorum…

Gençler neden mesajlaşmayı telefonla konuşmaya tercih ediyor?

 

Damla Suay

MESAJLAŞMAYI TELEFONLA KONUŞMAYI TERCİH ETMEMİZİN 10 NEDENİ ftr

Görsel: Buzzfeed

1. Mahremiyet: Mesajlaşırken diğer kişiler tarafından işitilme ve özel hayatın diğer bireyler tarafından öğrenilmesine imkân yok.
2. Kalıcılık: ‘Söz uçar, yazı kalır’ derler. Pek çok genç yazdıkları mesajları saklamanın ve tekrar tekrar dönüp bu mesajlara bakmanın bu yöntemi tercih etmelerinde önemli bir etken olduğunu belirtiyor. Hem unutmamak hem de anı olarak saklamayı sevdikleri için.
3. Hazırlık: Konuşmak, yazmaya oranla daha hızlı ve dürtüsel gelişebiliyor. Mesajlaşırken düşünerek, planlayarak yazma imkânı onlara daha cazip geliyor. Özellikle yabancı biriyle konuşulacaksa, onlar için yazışmak daha kolay.

MESAJLAŞMAYI TELEFONLA KONUŞMAYI TERCİH ETMEMİZİN 10 NEDENİ 3
Görsel: AKM_GSİ

4. Nezaket: Biz iletişim için her an hazır olsak da, karşımızdaki kişi o an uygun olmayabiliyor. Mesajlaşma, karşı tarafın uygun olduğunda yanıt vermesi için nezaket göstergesi olarak algılanabiliyor. Böylece kimsenin o anki işine engel olmadan, doğru zamanda iletişim kurmak mümkün oluyor.
5. Aynı anda farklı alanlarla ilgilenebilmek: Hem çevremizdekilerle iletişim hâlinde olup, hem de o anda alternatif işlerimize odaklanma imkânı sağlıyor.
6. Duygu yönetimi: Zaman zaman yüz yüze ifade etmenin güç olduğu konularda, yazarak duyguların yönetilebilmesi ve iletişimin kurulmasını sağlıyor.

7. Pratik ve kolay: Her an, her yerde, kolay bir şekilde erişim imkânı yaratıyor.
8. Birden fazla kişiyle etkileşim: Aynı anda pek çok kişiyle iletişimde oluyorsunuz.
9. Bir gruba mensup olmak: Ait olunan mesajlaşma gruplarıyla kimlik kazanımı ve insanın en temel ihtiyaçlarından olan bir gruba aidiyet duygusunun karşılanmasını sağlıyor.
10. Zengin kaynaklar: Fotoğraf ses kaydı, video ve emoji kullanımı gibi anlatılmak istenilen konu içeriğini güçlendirebilecek malzeme kullanımına olanak sağlıyor. Bu da kişinin kendini daha iyi anlatabilmesine yardımcı oluyor.
Kaynak: http://www.marieclaire.com.tr/mesajlasmayi-telefonla-konusmayi-tercih-etmemizin-10-nedeni/
Görüntülenme Sayısı:
523
Kategoriler:
Kadın & Moda

Yorumlar yapılamaz.