ARTIK DEVİR EV YAPIMI PİZZA DEVRİ

Sağlıklı beslenmek için pizzadan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Sadece gerçek bir pizza yemeniz gerekiyor. Nasıl olacağını öğrenin.

2015 yılında Domino’s 33 milyon sattı. Dilim hesabıyla 210 milyon dilim. Buna diğer markaların satışlarını ve sektördeki büyüme beklentisini de ekleyin. Kısacası her yıl daha fazla pizza yiyeceğimiz kesin gibi. Türkiye’de olduğu gibi dünyada da pizza pazarı durmadan büyüyor. İhtiyacı karşılamaya çalışan fast food zincirleri de kalori yarışına giriyor. Bir marka bol peynir ve salamlı pizza çıkarırken, diğeri peynir dolgulu kenar icat ediyor. Ucuz etli ve boş karbonhidratlı bu pizzalar besleyici olmaktan uzak. Ama bu pizzaya küsmenizi gerektirmiyor. ABD’nin yeni pizza ustaları rehberliğinde MH olarak, size suçluluk duymadan sevebileceğiniz
pizzayı hazırlamanın yollarını göstereceğiz.

KURAL 1 PİZZANI ŞEF GİBİ SÜSLE

Salam ve sucuk yağ ve kaloriyle yüklüdür. Daha hafif ve taze tatlara yönelin.

MATT HYLAND

RESTORANI: Emily, Brooklyn, NY

BAHARAT ÖNERİSİ

1. Fırında taze kurutulmuş kekik

Fırını en düşük ısı derecesine ayarlayın (ılık olması yeterli). Bir demet taze kekiği tepsiye koyup fırına atın. Fırının ağzına bir tahta kaşık sıkıştırarak kapağı hafif açık bırakın. Kekik demetini ara ara ters çevirerek 1 ila 3 saat kekikler suyunu kaybedip çıtır olana kadar fırında tutun. Ellerinizle hafifçe kırıp kapaklı bir kavanoza alın. Altı ay kullanabilirsiniz.

JOE BEDDIA

RESTORANI: Pizzeria Beddia, Philadelphia

SEBZE ÖNERİSİ

2. Kıtır istiridye mantarı

Demir döküm bir tavayı orta ateşe alın, bolca zeytinyağı koyup ısıtın. Yağ ısındığında 115 g istiridye mantarını tavaya alın (eğer küme hâlindeyse parçalayın).
Devamlı karıştırarak dışı kıtır ama ortası yumuşak kalacak şekilde 5 ila 7 dk soteleyin. Tuz ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. İki pizzaya bölüştürün.

GABE BARKER

RESTORANI: Pizzeria Mercato, North Carolina

SOS ÖNERİSİ

3. Jalapeno turşusu

Orta ateşe koyduğunuz bir tencerede bir çay kaşığı kişniş tohumunu kokusu çıkana kadar 2-3 dk kavurun. 240 ml elma sirkesi, 120 ml su, 1 yemek kaşığı şeker, 1
çay kaşığı tuz ve 5 diş hafifçe ezilmiş sarımsağı ilave edip kaynatın. 115 g halka hâlinde doğranmış jalapeno biberini de atıp 3 dk kaynatın. Ocaktan alıp kapaklı bir kavanoza alın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. 3 hafta tüketin.

KURAL 2 MEVSİMİNDE TÜKET

Pizzanızı süslemek için çok uzaklara gitmeyin, mevsim sebzelerini kullanın. Kasım ayında yaz sebzelerini bulmak zorlaşır ama serada yetiştirilen tadı ve kokusuyla güzel domateslere rastlarsınız. Onları mozzarella, roka, limon suyu, zeytinyağı ve belki biraz acı sosla buluşturun.

KURAL 3 İYİ MALZEME SEÇ

Yılın her vakti lezzetli bir pizza için mutfağınızda olması gereken demirbaş listesi.

DOMATES SOS

Palivor Çiftliği Doğranmış Pembe Domates
Basit olan iyidir. Evde hiç malzeme olmazsa bile iyi bir domates sos, kaliteli bir peynir ve zeytinyağıyla da harika bir pizza mümkün. Zeytinyağında saklanan bu sosla kışın bile yaz domatesiyle pizza sosu hazırlayabilirsiniz.

PEYNİR

Koçulu Kars Gravyer Peyniri
Pizzanın klasiği mozzarella’dır ama Türkiye bu peynir için cennet sayılmaz ve uzun süre de saklamaya gelmez. Yerine merada otlayan ineklerin taze sütünden elde edilen, yüzyıllık usullerle yapılan, daha dayanıklı ve aromatik bu gravyeri kullanabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞI

Kürşat Zeytinyağı
Zeytinyağı pizzanın kıvamı, tadı ve aroması için kilit bileşendir. Hem hamura hem sosa girer hem de servis edilirken eklenir. Ayvalık’ta zeytinlerin erken hasada en uygun zamanında soğuk sıkımla elde edilir ve asit oranı idealdir. (Online satışları da var.)

KURAL 4 DİLİM LİMİTİNİ BİL

Bir haftalığına sadece pizza yedim ve neler oldu? ANLATICI: TOM PICCOLO

1/ Hiç kilo almadım.
Birkaç gün içinde pizzadan bıkmıştım bile. Aslında bu iyi bile oldu çünkü aşırı yeme ihtimalim engellenmiş oldu. Açlığımı bastırmaya yetecek kadar pizza yedikten sonra günüme devam ettim. Az yemek herhangi bir beslenme planı için (“sadece pizza diyeti”nde bile) anahtar.

2/ Çok fazla atıştırmaya gerek duymadım.
Porsiyonlarımı küçülttüm ve daha az atıştırmaya başladım. Sonunda öğünleri geçiştirmek için ağzıma soğuk bir pizza dilimi atmayı da bıraktım. Bundan sonra canınız bir şeyler istediğinde kendinize sorun: “Bir dilim pizza almaya gider miyim yoksa sadece canım mı sıkkın?”

3/ Düşündüğünüz kadar harika değildi.
Kilo almadım ama bazı yan etkilerini gördüm. Kendimi daha hassas ve asabi hissettim. Enerjim çok düştü. Spor salonuna gitmek veya yataktan çıkmak için kendimde hiç motivasyon göremedim. Hatta canım salata bile çekti. Hiç çeşit olmadan tek tip beslenmek başka bir tür angarya.

KURAL 5 FAVORİ KURTARICI PİZZAN OLSUN

Ve mümkünse bu sağlıklı olsun. Bol proteinli bu pizza tarifi spor salonundan çıktıktan sonra açlığınızı bastırmak ve kaslarınızı beslemek için ideal.

Eğer hem pizzayı hem yumurtayı seviyorsanız tavayı silip süpüreceğiniz bir tarif. MH fitness direktörü BJ Gaddour damağınızın tadacağı suçluluk duygusu en
düşük, besleyiciliği en yüksek pizzalardan biri olduğunu söylüyor. Protein değeri yüksek karbonhidrat değeri düşük yumurtalı pizza Gaddour’un da favorisi. Çünkü yorucu bir antrenmandan sonra mutfağa girip dakikalar içinde hazırlayabiliyor.

Pizza hamuru yerine geçmesi için tüketeceğiniz kadar yumurtayı yapışmaz bir tavaya kırın. Altı katılaşmaya başlayınca favori domates sosunuzu yumurtaların üzerine dökün ve kabarcıklar çıkana kadar pişirin. Ardından ıspanak ve taze otlar ekleyin. (Ispanak yerine pazı, sotelenmiş mantar, karamelize soğan veya ızgara kabak da kullanabilirsiniz.) Üzerine mozzarella veya istediğiniz peyniri rendeleyin. Peynir eridikten sonra yumurta hamurlu pizzanızı ocaktan alabilirsiniz.

KURAL 6 EN İYİ EV İŞİ PİZZA HAMURUNU YAP

İyi bir pizza yemek için yapabileceğiniz en iyi şey, kendi hamurunuzu kendiniz hazırlamanız olur. Bu basit tarifte hiç risk yok.

HIZLI PİZZA HAMURU

Truly Madly Pizza kitabının yazarı Suzanne Lenzer’in tarifi

MALZEMELER:

  • 360 G UN
  • 2,5 ÇAY KAŞIĞI KURU MAYA
  • 2 ÇAY KAŞIĞI DENİZ TUZU
  • 60 ML SIZMA ZEYTİNYAĞI
  • 240 ML ILIK SU
  • 2 İLA 3 YEMEK KAŞIĞI İRMİK VEYA MISIR UNU

1. Mutfak robotuna un, maya ve tuzu atın, karışına kadar çalıştırın. Robot çalışırken azar azar zeytinyağını ilave edin. Suyu da aynı şekilde ekleyin. Yumuşak bir
top elde edene kadar ortalama 2 dk karıştırın.

2. Hamuru bir streç filme sarın. Parmak uçlarınızla girintiler oluşturarak (1) 15cm’e 20 cm’lik bir dikdörtgen olacak şekilde bastırın.

3. Hamuru kapalı şekilde kabarması için 20 dk kadar bekletin. (2) Hamuru üçe bölün, her birini top hâline getirin. Hemen kullanmayacağınız hamur toplarını streç filme sarıp daha sonra kullanmak üzere dondurun. (3) Dört pizza çıkıyor.

4. Mutfak tezgâhına irmik veya mısır unu serpin, hamuru açarak ince yuvarlak bir taban oluşturun. Üstlerine biraz daha mısır unu serpebilirsiniz. İstediğiniz malzemeleri de ekledikten sonra 290 dereceye ayarlı fırına atın, 6-10 dk arası hamurun üstü kabarana kadar pişirin.

1/ Hamuru katlamak ve girintiler yapmak içine daha çok hava girmesini sağlar. Bu şekilde pizza hamuru daha hafif olur.

2/ Herkes aroma, doku ve hava baloncukları ister. Bunları 20 dk’lık dinlendirme ve buzunu çözmeyle elde edebilirsiniz.

3/ Sabah evden ayrılırken hamuru buzluktan çıkarın, akşam işten geldiğinizde pişirmeye hazır hâle gelecektir.

KURAL 7 PİZZA TARZINI BELİRLE

Joe Beddia maksimum dört malzeme seçmenizi öneriyor. Fazlası porsiyon aşımına girebilir. Tat profillerine göre seçin ki Beddia’nın uyardığı gibi hiçbir tat diğerini baskılamasın.

ASİDİK
Limon kabuğu rendesi, kiraz domates

TOPRAKSI
Mantar (istiridye, kestane, porçini), sotelenmiş sarımsak, kavrulmuş Şam fıstığı, yumurta

TUZLU
Zeytinyağında marine edilmiş zeytin, enginar, kapari

OTSU
Taze kekik, taze roka, adaçayı, pazı, ıspanak

BAHARATLI
Kırmızı soğan, dilimlenmiş Şili biberi veya sevdiğiniz bir acı biber türü, jalapeno biberi turşusu

KURAL 8 PİZZA TAŞI AL

Volkanik Pizza Taşı
Taş pizza fırınlarının etkisini veriyor, 425 derece sıcaklığa kadar dayanıyor ve dengeli ısı dağılımı sağladığından pizzanızı yakma ihtimalini düşürüyor.

KURAL 9 PİZZAYI KEYFE DÖNÜŞTÜR

Ultratec Pizzarette Metal Pişirme Tepsili Pizza Fırını
Evde pizza keyfi için pahalı bir yatırım gibi görünebilir ama pizzayı çok seviyorsanız buna eğlence ve sağlık katmak için birebir. Altta metal pişirme plakası ve üzerinde topraktan yapılmış kapakla pizzalarınız gerçek toprak fırındaymış gibi pişiyor, altı mini pizza pişirme kapasitesiyle bunu sevdiklerinizle eğlenceli bir etkinliğe dönüştürme şansı elde ediyorsunuz.

 

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/ev-yapimi-pizza-devri/

Görüntülenme Sayısı:
588

Yorumlar yapılamaz.