KAHVENİN ZARARLI OLDUĞU DURUMLAR

KAHVENİN ZARARLI OLDUĞU 4 DURUM

Kahvenin faydalarını sıralayıp duruyoruz. Fakat bazı durumlarda kahveniz yararlı olmaktan çok, zarar da verebilir.

Yanlış anlaşılmasın: Kahveye bayılıyoruz. Kahvenin birçok sağlık faydası bulunuyor. Metabolizmanızı hızlandırıyor, cilt kanseri ve bunama riskini azaltıyor.

Fakat kahvenizi doğru tüketmeniz gerekiyor. Aksi taktirde sağlığınıza yarar sağlamaktan çok zarar göstermeye başlayabilir. Peki kahve hangi durumlarda sağlığı tehdit etmeye başlıyor?

1- Kahve aşırı sıcaksa…

Kahvenizi kaynar derecede içmeyi seviyorsanız, biraz soğumasını beklemenizi tavsiye etmeliyiz. World Health Organization’ın yeni yayımlanan raporuna göre, sıcak içecekleri 65 santigrat dereceden yüksek sıcaklıklarda tüketmeniz, yemek borusu kanseri riskinizi artırıyor. Birçok yerde ise kahve bu sıcaklıktan yüksek seviyelerde servis ediliyor. Kahvenizi evde kendiniz yaptığınızda bile tehlikeden uzaklaşmış olmuyorsunuz. Çünkü çoğu kahve makinesi bu seviyenin yukarısına çıkıyor. Kahvene bir miktar krema ya da süt eklediğinizde bile sıcaklığı yeterince düşürememiş oluyorsunuz. Çözüm ise sabırlı olmaktan geçiyor. Seramik kupalarda kahvenizi içerken 5 dakika kadar beklemeniz işine yarayabilir.

2

2- Anksiyete eğiliminiz varsa

Kendinizi biraz endişeli hissediyorsanız, içtiğiniz kahveyi suçlayabilirsiniz. Çünkü kahvenin sinir sistemi üzerinde uyarıcı bir etkisi bulunuyor. Buna bağlı olarak da stres hormonu olan kortizol salgısına başlanabiliyor; anksiyete ve uyku sorunları oluşabiliyor. Özellikle de panik bozukluklar ve sosyal anksiyetesi olanlar için durum böyle gelişiyor. Kafeinin etkilerini azaltmak için günde bir ya da iki servis 250 ml kahveyi geçmemeye çalışın. Kafeini azaltılmış kahveleri de tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yatağa girmeden 6 saat önce kahve tüketimini bırakmanız gerek.

3

3- Uykusuzsanız…

Uykusuz geçen bir gecenin ardından çözümü kahvede bulabilirsiniz. Fakat bu hamlenin ne kadar doğru olduğunu sorguluyor musunuz? Yeni yapılan bir araştırma, 3 gün üst üste 5 saatten az uyuduğunuzda, kahvenin sizi kendinize getirme konusunda efektif olabilme özelliğini yitirdiğini belirtiyor. Eğer geceleri 7 saatten az uyuyorsanız, enerji seviyeniz düştüğünde kahve fincanınıza sarılmaktansa 20 dakika kadar kestirmeyi deneyin. Kafeinden daha etkili olan bu yöntemle uyku yoksunluğunun üstesinden geleceksiniz.

4

4- Erkenden içiyorsanız…

Sabah 06:00’da kahve içmeniz, enerji seviyenize hiçbir katkı sağlamayacaktır. Uyandıktan hemen sonraki birkaç saatte kortizol seviyeniz en üst noktada bulunuyor ve bu sayede zaten doğal olarak enerji artışı yaşıyor oluyorsunuz. Bu yüzden, birçok uzman ilk kahvenizi 06:00’dan ziyade 10:00-12:00 arasında içmenizi öneriyor. Çünkü bu zaman diliminde kortizol seviyeniz düşüşe geçiyor. Eğer günün ilk kahvesini aşırı erken bir saatte içiyorsanız, kahvenin yararlı etkilerini tersine çeviriyorsunuz demektir.

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/kahvenin-zararli-oldugu-4-durum/1/

Görüntülenme Sayısı:
461

Yorumlar yapılamaz.