Bu gıdaları külfetli bir doktor muayenesinden kurtuluş yolu olarak düşünün.
Birçok insanın market sepeti kırmızı et, tavuk ve şekerli tatlılarla doludur. Varsayımda bulunmuyoruz, Hartman Group adlı araştırma şirketinin yakın zamanda yaptığı anket böyle söylüyor.
Kırmızı et ve tavukta sorun yok ama aşırı alkol ve şekerli gıda tüketiminin zararlarını siz de iyi biliyorsunuz. Ekstra yağ yükleniyor ve işin sonunda kendinizi ya bir diyetisyenin ya da bir kardiyoloğun karşısında buluyorsunuz.
Biz kötü sonla biten senaryodan kaçış yolunu uzmanları takip ederek bulduk. Size de şiddetle öneriyoruz. Sağlıklı beslenmede bilirkişi sayılan uzmanlara vazgeçilmez besinlerini ve nedenlerini sorduk. Tüm vücut sistemlerinizin etkin çalışması için bu besinleri olduğu gibi alışveriş listenize alsanız iyi olur.
İSTİRİDYE
Evet, pahalılar ama çinko söz konusu olduğunda, bu tuzlu çift kabuklular diğer tüm besinlere fark atıyor. Diyetisyen Anskis, “Çinko bağışıklık sistemi için çok önemli olan enzim aktivitesi ve protein sentezinde anahtar bir rol üstleniyor” diyor. Ayrıca araştırmalar çinko eksikliği ile testosteron hormonu düşüklüğü arasında bir ilişki olduğuna işaret ediyor. İstiridye ve midye gibi yumuşakçalar demir ve B12 vitamini ile yüklüdür ki, her ikisi de kan dolaşımı ve enerji metabolizmasını destekliyor. Haftada iki ya da üç kere balık akşamlarına yumuşakçaları da eklemeye çalışın.
DENEYİN: Taze istiridye bulduğunuzda kaçırmayın, mideye indirin. İstiridye bulamadığınızda ise kum midyesi (midye dolma ve midye tava ihtimal dahilinde değil) veya ahtapot da iyi alternatifler olabilir.
MAVİ VEYA MOR YİYECEKLER
Dr. Kopecky bunu söylerken kesinlikle mavi M&M’lerden bahsetmiyor. Bahsettiği tam olarak yabanmersini, üzüm, patlıcan (kabuğuyla) ve kırmızı lahana gibi sebzeler. Bu besinlere rengini veren pigmentasyon, enflamasyonla savaşan antioksidan grubu antosiyaninlerin varlığını gösteriyor. Kalp rahatsızlığı, diyabet ve kanser gibi enflamasyonla ilişkili hastalıklara yakalanmamak için bu besinleri tüketin.
DENEYİN: Orta boy bir kâsede, bir avuç yabanmersinini çok az tuzla ezin. Doğranmış fesleğen yaprakları ve birkaç damla balzamik sirke ilave edin. (Az miktarda
taze acı biber de eklenebilir.) Hafif tatlı sosla ızgara somon veya fırınlanmış tavuğun üstünü süsleyin.
YUMURTA
Yumurtanın sarısına da ihtiyacınız var çünkü göz, beyin ve kemik sağlığınızı koruyan bileşenlere sahip. Diyetisyen Anskis, araştırmaların artık kolesterol seviyenizi yükseltmediğini açık şekilde ortaya koyduğunu söylüyor. Yumurtalar, protein kaynakları arasında en yüksek biyolojik değere sahip besin. Yani, vücudunuz kas inşası için proteini daha yüksek oranda absorbe edebilir.
DENEYİN: Yumurta salatasını deneyin: 8 katı pişmiş yumurtayı doğrayın, 1 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1/2 yemek kaşığı köri tozu, maydanoz ve tuz ilave edip karıştırın.
ZEYTİNYAĞI
Dr. Kopecky, “Başlıca yağ kaynağınız zeytinyağı olmalı” diyor. Zeytinyağındaki oleocanthal adlı polifenoller Alzheimer’dan belli kanserlere birçok hastalıkla mücadele gücüne sahip. Bu noktada zeytinyağı seçiminiz de önemli. Sadece sızma zeytinyağı kullanın, plastik veya açık renkli şişeleri almayın. Zeytinyağı bu şişelerde beklediğinde polifenollerini kaybetmeye başlıyor.
DENEYİN: Çok yüksek ısılarda, zeytinyağının bazı bileşenleri parçalanabiliyor. O yüzden sotelerde, salata, çorba ve pizzalarda final dokunuşu olarak kullanın.
YULAF
Diyetisyen Anskis, “Tüm tam tahıllar iyidir ama kolay pişme özelliğiyle yulaf muhtemelen beslenme planınıza en kolay entegre edebileceğiniz seçenek” diyor. Büyük bir kâse yulaf lapası 8 g lif içeriyor ve bu, tavsiye edilen günlük lif tüketiminin yarısına tekabül ediyor. Tabii kalp hastalığı, felç, hipertansiyon ve diyabetten kaçış için ihtiyacınız olan 38 g’lık günlük lif tüketim tavsiyesine yaklaşmıyor bile. Eksiği sebzelerle kapatın.
DENEYİN: Yulafı kahvaltı dışında, somon ve avokadoya veya mantar ve sarımsakla sotelenmiş yeşilliklere ekleyin.
KURU BAKLAGİLLER
İki şeyin kalbinizi kıracağı garanti: Biri lise aşkı, diğeri baklagilleri tüketmemek. Bir çalışmada, 50 g (pişmiş) bezelye, fasulye ve mercimek gibi kuru baklagilleri tüketen kişilerin kötü kolesterol seviyelerini yüzde 5 oranında düşürebildiği görüldü. Haftada üç ya da dört defa 40 g fasülye tüketin. Siyah, beyaz veya kırmızı fark etmiyor.
DENEYİN: Haşlanmış ve suyu süzülmüş bir kâse nohutu geniş bir kaba alın. Zeytinyağı, çok az sarımsak tozu, kırmızı toz biber ve tuzla harmanlayıp, 200 derecedeki fırında 30-40 dk pişirip ara ara karıştırın
CEVİZ
Tüm sağlıklı kuruyemişler kalp dostu faydalı yağlar içeriyor ve uzmanlarımız cevizin, besin değeriyle şampiyon olduğunu düşünüyor. Diyetisyen White, omega 3
ile yüklü cevizin sperm kalitenizi artırdığını vurguluyor. Biology of Reproduction dergisindeki bir çalışmada, günde 65 g ceviz yiyen erkeklerin sperm hareketliliği, canlılığı ve şeklinin daha gelişmiş olduğu bulundu.
DENEYİN: Cevizi shake ve çorbalarınıza ekleyerek aromasının tadını çıkarın. Salatalara yakışacağı gibi, fırında tavuk ve balık yemeklerine de çıtırlık katar.
Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/uzman-receteli-7-besin/1/