Çok dengeli bir beslenme planına sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak birçok araştırma gösteriyor ki mutfağa dair bildikleriniz gelişiminizi yavaşlatabilir veya sağlık hedeflerinizi sizden uzaklaştırabilir. Sağlığınızı garanti altına almak için miadı dolmuş beslenme trendleri ve yanıltıcı beslenme mitlerini alışveriş listenizden çıkarıyoruz.
01 JACKFRUİT
Asya’dan gelen bu tropik meyvenin besleyici faydalarına muhalefet etmiyoruz ama ete sağlıklı bir alternatif olduğu efsanesine karşı sizi uyarmak istiyoruz. Nasıl olduysa piştiğinde ete çok benzer bir görüntü verse de sandığınız gibi ideal bir antrenman sonrası yiyeceği değil. Bir kâsedeki protein değeri 2,8 g ve bu da çok yetersiz.
02 GOLDEN LATTE
Price, “Zerdeçalla hazırlanan bu kahveye sarı rengini veren bu baharat sağlıklı besinler listemizde yazılı olsa da bunun gibi içecekler çoğunlukla şeker ve yağ yüklüdür” diyor. Bir tutam baharat birkaç damla şurubun etkisini yok edemez. Bunun yerine bir çay kaşığı zerdeçalı çayınıza ekleyin. Altın etkisini yaratmak için doğal baldan yardım alabilirsiniz.
03 HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağının popülaritesi hâlâ devam ederken, American Heart Association’ın bu yağ üzerine bazı şüpheleri var. Kurumun araştırmasına göre, bu yağ kötü kolesterol olarak geçen LDL seviyesini yükseltiyor. Hiç de ucuz olmayan bir yağ için caydırıcı bir şüphe.
04 KEREVİZ
Makarnanıza Bolonez sos hazırlarken veya yeşil smoothie yaparken malzeme listesinin müdavimi olan bu sebzeyi kesmeniz gerekebilir. Görece düşük vitamin içeriğinin yanı sıra, Environmental Working Group diğer sebzelerden çok daha yüksek miktarda pestisit içerdiğini tespit etti. Tadını sevseniz bile aranıza acı gerçekler giriyor.
05 AVOKADO
Sosyal medyanın, gerçekliğin bozulmuş bir versiyonu olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Instagram’daki #cleanfood etiketi de bundan nasibini alıyor. Avokadonun içeriğindeki yağ asitleri ve vitaminlerin faydalı olduğuna şüphe yok ama Sexton, insanların sıklıkla avokadonun kalorisinin ne kadar yüksek olduğunu unuttuğunu söylüyor. Bir büyük avokado yaklaşık 400 kalori eder ki bu neredeyse bir hamburgere eşdeğer.
06 PROTEİNLİ KAHVALTILIK GEVREKLER
Sexton, “Kahvaltıya protein eklemek uzun süreli tokluk ve kasların hızla onarımını sağlar” diyor. Ama protein takviyeli gevreklerin bir kısmının şeker içeriği çok yüksektir. Bir gece bekletilen yulaflı sütlü karışıma bir ölçü whey protein eklemek daha akıllıca.
07 BİTKİSEL SÜTLER
Veganlar ve süt ürünlerine alerjisi olanlar bitkisel sütlere tapıyor olsalar da güncel araştırmalar bitkisel sütlerin ne kadar etkili olduklarını sorguluyor. Dyer, “Soya, badem ve Hindistan cevizi gibi bitkisel sütlerdeki besin öğelerinin vücut tarafından inek sütü kadar kolay absorbe edilip edilmediği hâlâ büyük bir soru işareti” diyor. Örneğin, soyada bulunan fitik asit demir emilimini engelliyor.