Doğru bildiğimiz ama aslında yanlış olan bazı bilgileri derledik. İşte doğru zannettiğimiz yanlışlar.
Her gün sekiz bardak su içmek gerekir. İşin aslı, bu cümle bir yanlış anlamanın sonucu hayatımıza girdi. Doğrusu, “her gün 8 bardak sıvı tüketmek gerekir” olmalıydı.Tüm sıvıyı illa ki sudan alacaksınız diye bir şey yok elbette. Çorba ve meyve suyu da buna dâhil.
Kafein susatır! Susatmaz… Sadece kafein diüretik olduğu için, siz sık idrara çıkarsınız ve bu da sizi susatır. Ancak bu durum da üç gün sürer ve bünyeniz durumu dengeler.
BKİ, en önemli sağlık göstergesidir. Aslında BKİ dediğimiz şey 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın ortalarına dek sıkça kullanılmış bir kriter. Asıl amacı “kilonuz normal mi?” sorusunun cevabını bulmak olan BKİ, her nasıl olduysa, zamanla “sağlık göstergesi” olarak algılanmaya başladı. 2007’den itibaren, özellikle de Michigan State University’nin sporcular ve sporcu olmayanlar üzerinde yürüttüğü çalışmaları sonucunda, insanları “fazla kilolu” olarak nitelemede yetersiz kaldığı ortaya çıktı. Gerçi hâlâ kullanılıyor ama birine “fazla kilolu” diyebilmek için daha doğru bir yönteme de ihtiyaç var.
Güneş kreminin SPF’ü ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. SPF (Sun Protection Factor – Güneş Koruma Faktörü) yükseldikçe kat kat fazla koruyan bir şey değil. Örneğin SPF’si 15 olan krem, güneş ışınlarının yüzde 93’ünü filtrelerken SPF’si 50 olan krem, ışınların yüzde 97 ya da 98’ini filtreliyor. Asıl önemli olan ortalama SPF’li bir kremi, her iki saatte bir uygulamak.
Aç karnına yapılan egzersizle daha çok yağ yakılır. Journal of the International Society of Sports Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre aç karnına egzersiz yapan grupla, yemek yedikten yarım saat sonra egzersiz yapan grup aynı oranda kilo vermiş. İnanmamak en iyisi…
İzine rastlanmıyorsa, kanser iyileşmiş demektir. Asla! Doktorlar tedavi sonrası hiçbir kanser hücresine rastlamasa bile bu kanserden kurtulduğunuz, iyileştiğiniz anlamına gelmez. Kanser 5 yıl hatta çok daha uzun süre sonra metastaz yapabilir.
Yaşlılar daha az uykuya ihtiyaç duyar. Yaşlandıkça daha az uyuduğumuz doğru ama yaşlandıkça daha az uykuyla yetinebildiğimiz doğru değil. Genellikle uykusuzluktan mustarip olan 65 yaş üstündekilerin neden daha az uyuduğu ise bilinmiyor.
Eksik uykunu hafta sonları tamamlanabilir. Günde 7 saat uyuman gerekiyorsa ve hafta içi 5’er saat uyuyup 10 saat uyku borçlandıysan, bu hesaba göre hafta sonları fazladan 10 saat uyuman gerek! Böyle bir şey mümkün olabilir mi?