Çinli tüketiciler artık daha az akıllı telefon alıyorlar. Nitekim ülkede iphone satışlarındaki düşüş Apple’ın hisselerine ciddi bir darbe indirdi.
Apple’ın ardından Avrupalı lüks markalar da iphone’un akıbetini yaşamaktan çekiniyorlar. Nitekim bu endişe Fendi ve Louis Vuitton markalarının sahibi LVMH’nin hisseleri yüzde 3 oranında değer kaybına uğradı. Burberry hisseleri yüzde 5,8 oranında gerilerken Gucci’nin sahibi Kering’in hisselerinde ise yüzde 4’lük kayıp meydana geldi. İsviçreli saat grubu Swatch’un borsa değerinde yüzde 3’lük bir gerileme gözlendi.
Çin’deki ekonomik yavaşlamaya rağmen lüks harcamaları 2018 yılının ilk yarısında güçlü bir performans sergiledi. Avrupalı lüks moda evleri henüz yıl sonu rakamlarını açıklamadı ama yatırımcılar bazı kötü sürprizlerle karşılaşmaktan çekiniyorlar.
Çinliler eğer yeni bir iphone almaktan kaçındılarsa, onların lüks markalardan da uzak durmuş olabilecekleri varsayılıyor.
Avrupa menşeli lüks markalar son yıllarda büyük ölçüde Çinli tüketicilere bağımlılar.
Çinli tüketiciler dünyadaki lüks satışların üçte birini sağlıyor. Bu da, McKinsey’e göre, yıllık 7 milyar dolarlık bir rakama denk düşüyor.
Danışmanlık kuruluşu Bain, Çinlilerin 2025 yılında dünyadaki tüm lüks harcamaların yarısını gerçekleştireceklerini öngörüyor.
Ancak ekonominin yavaşlaması kaygı yaratıyor.
UBS’ten analist Helen Brand, “ABD ila Çin arasındaki ticaret gerilimi göz önüne alındığında, tüketici güveninin zirveden aşağıya indiği aşikâr” diyor. UBS Çin’in lüks harcamalarının 2018 yılının ikinci yarısında yaklaşık yüzde 10 büyüdüğünü tahmin ediyor. Bu oran, 2018 yılının ilk yarısında kaydedilen yüzde 16’lık büyümeye göre önemli bir yavaşlama.