Vücut geliştirme sporu yapanlarda vücut çatlakları meselesini Uz. Dr. Şerafettin Saraçoğlu’na sorduk.
Vücut çatlaklarında kadınlar mı daha çok risk altında yoksa erkekler mi?
Kadınlar ve erkeklerde çatlama riski benzerdir. Kadınlarda sadece hamilelik gibi ekstra bir faktör var. Hamilelik dışında kadınların vücutları daha mı fazla çatlar diye sorarsak, bunun cevabı “hayır” olur. Kadınlar ve erkeklerde çatlama riski aynıdır ancak çatlayan bölgeler farklıdır. Fakat bunu erkeklerden daha çok kadınlar dert ettiği için sanki kadınların vücutları daha çok çatlar gibi bir algı var.
Büyüme döneminde oluşan çatlaklar!
Erkeklerde daha çok büyüme döneminde oluşan çatlaklar bel bölgesinde görülür. Bunun nedeni de boyun uzamasıdır. Ani kilo alıp vermelerde de durum çok farklı değildir. Büyüme çağında daha çok vücuttaki kortizon seviyesi artar ve bu da çatlamanın başlıca nedenlerinden biridir diyebiliriz. Bel ve kalça bölgesinde kadınlarda ne kadar çatlak görülme riski varsa; erkeklerde de o kadar risk vardır. Bu çatlaklar kol içlerinde de görülür bazen.
Vücut geliştirme yapanlarda deri çatlaması
Vücut geliştirme sporu yapanlarda vücut çatlaklarının nedeni de biraz önce saydıklarımızdan farklı değildir. Birtakım büyüme faktörleri ve kortizon artışı ile vücutta çatlamalar oluşabilir. Büyümenin hızlı olması, vücudun kendini toparlamasına engel olabilir ve vücut daha çabuk çatlayabilir.
Derinin elastik lifleri kayboluyor
Biz aslında gözümüzle çatlak gibi bir şekle benzettiğimiz için buna çatlama diyoruz ancak burada söz konusu olan derinin elastik liflerinin kaybolması ve yeni bir kollajen yapı oluşması. Niye olduğunu tam olarak hala bilmiyoruz.
Çatlamanın aşamaları nelerdir? Kırmızı çatlaklar ve beyaz çatlaklar arasındaki fark nedir?
İlk çatlama sürecinde yani kırmızı evrede elastik lifler hala vardır ama orada yeni bir doku oluşken elastik lifler kayboluyor ve bunun yerine yeni bir doku oluşuyor ve bu yeni dokuda artık elastik lif kalmıyor, kollejen de çok azalmış oluyor.
Beslenmeyle çatlak oluşumu önlenir mi?
Günümüzde aldığımız gıdalar maalesef hormonlu ve sağlıklı değil. Şehir yaşamında sağlıklı, organik beslenmek şu vadede mümkün görünmüyor ancak doğal beslenme ile daha güçlü bir vücuda sahip olmak mümkün.
Çatlak oluşmuşsa oluşan çatlağı gideren bir kremden söz edemeyiz ama yeni oluşacak çatlakları önlemek için nemlendirici kremler kullanılabilir ve faydası vardır. Özellikle vücut geliştirme sporu ile ilgilenenlerin vücutlarını nemli tutmasını ve nemlemlendirici krem sürmeyi ihmal etmemesini öneririm.
Çatlakların tedavisi var mı? Çatlak tedavisinde başarı oranı nedir?
Çatlak oluşumunun ilk evresi, yani kızarıklık oluşan, kırmızı evresinde müdahale her zaman daha kolay ve daha iyi sonuç veriyor. Çatlak sorununu gidermek için lazer tekniği ve biodermogenesi denilen tedavi yöntemleri mevcut. Tedaviye başvuran insanlar genelde kırmızı evrede değil de beyaz evrede başvuruyorlar ancak beyaz evrede de başarı şansı bu tedavilerle mümkün.