10 DAKİKADA GENÇLEŞİN

Her sabah ayna karşısında yapacağınız birkaç “esneme” egzersiziyle yüz ifadeniz dinçleşiyor ve adeta gençleşiyorsunuz. İşte karşınızda cilt doktoru Marie-Pierre Hill-Sylvestre’in önerdiği dört egzersiz.

En az dert ettiğimiz ama fizyonomimizi ve cildimizin yaşlanmasını en çok etkileyen şey, bir anda yüz ifademizi değiştiren, yüz derisinin altındaki birkaç düzine kas.

Bazı kaslar tekrarlanan mimiklerle sık sık harekete geçerken, sonunda rahat bırakıldıklarında gergin kalıyor ve alında derin bir iz bırakan, ağız kenarında keskin çizgiler yaratan “ifade kırışıklarına” neden oluyor. Alt kirpiğin dairesel kası gibi bazı kaslarsa giderek daha az kullanılıyor ve sonunda hiç gerilmediği için kavisini kaybediyor. Ayrıca kaş çatmak gülümsemeye kıyasla iki kat daha fazla kas hareketi gerektiriyor!

Üzücü ama çözümsüz bir tespit


Cilt doktoru Marie-Pierre Hill-Sylvestre’e göre bu kasları doğru yönde hareketlendirmek ve yüze yeniden şekil vermek mümkün. “Yüz jimnastiği, alt kirpikler ya da boyun gibi unutulan bazı bölgeleri yeniden kaslandırma şansı veriyor. Bu noktalarda kan dolaşımının artmasıyla ve yüz kaslarının uyarıcı hareketlere yeniden yanıt vermeye başlamasıyla yüzünüz tekrardan ışıldar. Doğal olarak eski gülümsemenize ve gençliğinizdeki bakışlara kavuşursunuz. Yeniden kendiniz olursunuz.”
Doktor Marie-Pierre Hill-Sylvestre, kasların güçten düşmesini (dokuların yumuşaması, kaşların kasılması, çift çene vb.) engelleyecek ya da iyileştirecek kişiye özel egzersizler sunabilmek için bir cilt doktorunun teşhis koymasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu sayede belirli bir sorunun çözümü için çalışılabilir. Dudaklara hacim kazandırılması, yüzün ovalliğinin artırılması, elmacık kemiklerinin yükseltilmesi bu egzersizlerle mümkün.

Yüz jimnastiğine kaç yaşında başlamalı?

İlk kırışıkların ortaya çıkışını birkaç yıl geciktirebilmek için 20 yaşında başlamalı. Son derece esnek olan genç kaslar daha az travma yaşamıştır ve bu günlük egzersizlerden büyük fayda görür. Ayrıca 30’lu yaşların başında, kaslar ilk erime ibarelerini gösterdiğinde de başlanabilir. Veya 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlarda… Doğrusu başlamak için asla geç değil.

Derinlemesine bir şekillendirme için en az birkaç ay sabretmek gerekir. Ancak egzersize başlanan ilk günlerden itibaren gerçek bir rahatlama hissedilir. Orta vadede yüz canlanıyor, yüz ifadesi uyanıyor ve gençleşiyor. Peki bunu sürdürmek mümkün mü? Doktor Hill-Sylvestre, “Hayat boyu görüntümüzle ilgilenmeliyiz. Normal jimnastik vücuda nasıl iyi geliyorsa, yüz jimnastiği de öyle iyi gelir. Yüzün görüntüsü, canlılığı ve formunda artan bir iyileşme sağlar yani yüzü güzelleştirir” diyor.

Egzersizler

İlerleyen sayfalardaki egzersizleri etkili şekilde yapabilmek için bir aynanın önüne geçerek hareketleri gördüğünüzden ve kırışıkları daha fazla vurgulamadığınızdan emin olun. Sırtınızı dik tutun, sakince nefes alın ve yavaş yavaş çalışın. Canınız yanarsa durun. Bu egzersizleri beşer kez tekrarlayın. Her birinin ardından sonuçları gözlemleyin. Her gün ilerleme kaydedeceğinizi unutmayın…

1) Boynu canlandırma

Tavana doğru ağzınızı açıp kapayın.

• Omuzlarınızı geriye atın, sırtınızı dik tutarak çenenizi boyun derinizi gerecek ancak ensenizi katlamayacak şekilde kaldırın. Yüzünüz tavana dönmüş olacak.

• Bu durumdayken ağzınızı yavaş ve normal bir şekilde açıp kapayın. Boynunuzdaki gerilimi hissedin. (Kasın nasıl çalıştığını hissetmek isterseniz, elinizi boynun bittiği yere, köprücük kemiğinizin üzerine yerleştirin.)

2) Alnı yumuşatma

Kaşları kaldırıp indirin

• Saçlarınızı elinizle yukarıya çekin ve doğruca önünüze bakın.

• Kaşlarınızı birbirine yaklaştırmadan yavaşça indirin. (Kaşları indirmek için miyop birinin uzağı görmeye çalıştığında yaptığı gibi kirpiklerinizi kırpıştırabilirsiniz.)

• Alnınız rahat ve yumuşak durumdayken gözlerinizi kapatın.

• Elinizi kaldırın ve alnınızı kırıştırmadan kaşların kalkmasına izin verin.

3) Bakışları rahatlatma

Kaşlarınızı kaldırın

• Bir elinizi düz şekilde alnın üst kısmına yelpaze gibi yerleştirin.

• Egzersiz süresince aslan kırışığını (kaşların ortasını) engelleyecek şekilde sıkıca bastırın.

• Yavaşça iki kaşınızı kaldırın. Aynı yavaşlıkta rahatlatın.

• Elinizi çekin ve kaşlarınızı inceleyin. Alt uçları birkaç milimetre yükselmiş, böylece bakışınız yumuşamış ve rahatlamış olacak.

4) Yüzün tamamını canlandırma

Sesli harfler telaffuz edin

  • Ağzınızı iyice açın ve zihinsel olarak A sesi çıkarın.
  • Ardından yavaşça gülümseyerek ağzınızı daha da açın, hareketi yaparken elinizle destek olarak yanakların kırışmasına engel olun.
  • Yavaşça ağzınızı kapatın.
  • Başınızı ellerinizin arasına alın ve dudaklarınızı öne itip dudaklarınızın kenarlarını güçlendirmeye gayret ederek Ö sesi çıkarın.
  • Dudak çevresinde küçük kırışıklar oluşturmadan durun. Elleriniz yanaklarınızı tutarak direnç yaratacak.
  • Başınız ellerinizin arasında, sırtınız dik şekilde gülümsemenizi yavaş çekimde gözden geçirin. (Ağzınızı açmayın!)
  • İki yana bakın ve burnun iki yanında üçgen çizgiler oluşturmadan yavaşça çalışın.
  • Başınız ellerinizin arasında, ağzınızı iyice açın, birleşme noktalarını mümkün olduğunca yaklaştırarak dudaklarınızla bir oval oluşturun ve O sesi çıkarın. • Dudak kenarlarını kırıştırmadan öne çıkarmaya çalışın.
  • Başınızı hafifçe geriye atarak boynunuzu gerginleştirin.
  • Çenenizi hafifçe yukarı kaldırıp dertli ya da memnuniyetsiz bir tavır takının ve U sesi çıkarın.
  • Dudaklar tersine bir U çizecek, üst dudak katlanmadan öne çıkacaktır.
Görüntülenme Sayısı:
517

Yorumlar yapılamaz.